Orașul-fantomă construit de Ceaușescu în afara granițelor. România plătește și acum milioane de dolari pentru el

Publicat: 27 ian. 2025, 09:56, de Pavaloiu Andreea, în LIFESTYLE , ? cititori
Orașul-fantomă construit de Ceaușescu în afara granițelor. România plătește și acum milioane de dolari pentru el
sursa: afaceri.news

În afara granițelor României, există un oraș construit de Nicolae Ceaușescu, ajuns o ruină. Dictatorul și-a dorit să facă din el un centru industrial prosper. Proiectul a fost abandonat, dar țara noastră plătește în continuare pentru el. Milioane de dolari merg an de an pentru orașul-fantomă.

Orașul-fantomă construit de Ceaușescu în afara granițelor

Dolînska, construit în Ucraina, este unul dintre proiectele ambițioase ale lui Nicolae Ceaușescu. Fostul lider comunist și-a dorit să construiască aici un centru industrial, pentru care a semnat un acord interguvernamental cu Uniunea Sovietică.

Țara noastră, în parteneriat cu alte state, s-a angajat să contribuie la construirea orașului. Aici urmau să locuiască muncitori care urmau să lucreze pentru exploatarea resurselor din bazinul minier. 20.000 de oameni urmau să se mute aici și să formeze noua comunitate, relatează Playtech.

Un miliar de dolari a plătit țara noastră la acea vreme pentru construirea localității. Din banii românilor s-au construit case pentru muncitori, dar și școli, grădinițe sau magazine.

Doar că în ciuda investiției, proiectul a fost abandonat după Revoluție. România nu și-a mai permis să finalizeze angajamentele financiare, iar anul 1997 a marcat momentul în care lucrările de construcție au fost oprite. În total, s-au investit nu mai puțin de 1,4 milioane de dolari.

Blocurile și celelalte construcții au fost abandonate, iar hoții au prădat locul și au luat tot ce au putut.

Orașul nefinalizat, ajuns o ruină, încă reprezintă o cheltuială pentru țara noastră. În fiecare an, România plătește aproximativ 1,8 milioane de dolari. Acesta este costul pentru paza așezării, unde mai există cabluri și metale valoroase.

De-a lungul anilor, au existat mai multe încercări pentru finalizarea orașului. În 2005, a existat o ofertă de 300 de milioane de dolari, însă a fost respinsă de Ucraina. 5 ani mai târziu, combinatul a fost transferat în sectorul privat, cu speranța că va atrage investitori. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar așezarea este în continuare abandonată.