Orban:„Ungaria va pune aderarea României la Schengen terestru pe agenda JAI”
Premierul Ungariei, Viktor Orban, cel care deține președinția rotativă a Uniunii Europene, a anunțat, în urma întâlnirii cu Marcel Ciolacu, de la București, că în această toamnă va forța punerea pe ordinea de zi a Consiliului JAI aderarea completă a României la spațiul Schengen.
”Astăzi am vizitat Bucureștiul pentru o întâlnire cu prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Am promis că președinția ungară a UE va pune aderarea României la spațiul Schengen pe ordinea de zi a Consiliului în această toamnă.”, scrie Viktor Orban pe contul său de pe X.
Ungaria deține președinția rotativă a Uniunii Europene și are posibilitatea de a stabili agenda Consiliului.
România a aderat aerian și maritim la spațiul Schengen, dar Austria se opune în continuare aderării complete a României și Bulgariei cu frontierele terestre.
Vorbind despre întâlnire, senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat că întâlnirea de la Bucureşti dintre premierul Marcel Ciolacu şi omologul ungar, Viktor Orban, este extrem de importantă, atât din perspectiva relaţiilor bilaterale, cât şi în contextul războiului din vecinătate.
„E extrem de importantă nu doar în perspectiva relaţiilor bilaterale, ci şi în contextul războiului ruso-ucrainean, pentru că cele două state de graniţă cu Ucraina, Ungaria şi România, au un rol primordial în tot ce înseamnă implementarea comună a deciziilor la nivel NATO, la nivelul Uniunii Europene. Suntem ţările care avem contact direct cu cei care pleacă, fug din Ucraina, din calea războiului, suntem ţările care am acordat cel mai mult sprijin cetăţenilor care încearcă să scape din Ucraina de acest conflict militar. Deci, colaborarea dintre Ungaria şi România, colaborarea şi dialogul permanent dintre premierii celor două state, membre ale Uniunii Europene, sunt extrem, extrem de importante”, a spus Tanczos Barna.
Senatorul UDMR a fost prezent la Băile Tuşnad, la lucrările Universităţii de Vară „Tusvanyos”, unde a participat la tradiţionala „masă rotundă a politicii naţionale”, alături de mai mulţi reprezentanţi ai comunităţilor maghiare din Bazinul Carpatic şi din alte ţări europene. La dezbateri a fost prezent şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt.