Ordinea europeană, în joc: Ce poate alimenta fiecare ban dat Rusiei pentru gaze. Părerea politologului
Ioan Stanomir, politolog, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, a declarat că Rusia poartă războiul în Ucraina cu banii pe care-i primește din Europa pe gaze.
„Mai știm câți cai troieni a avut gazul rusesc în Uniunea Europeană și mai știm că Austria și Germania au fost foarte apropiate de Rusia”, a explicat politologul. Sanomir a mai susținut că prezența americanilor pe continent e probabil singurul factor care-i oprește pe europeni din a mai încheia noi contracte cu Moscova.
„Noi nu vorbim aici de un război care se poartă doar în Ucraina. E o declarație de război la adresa întregii ordini europene”, a mai ținut să precizeze profesorul pentru B1 TV.
Contextul afirmației
Ioan Stanomir a criticat atitudinea unor politicieni europeni care merg la Moscova să discute cu Vadimir Putin. O astfel de abordare nu face decât să acorde „respectabilitate și onorabilitate unui regim care comite crime de război și crime împotriva umanității”, a precizat acesta. Afirmația a fost făcută în contextul în care, azi, cancelarul austriac va merge în Rusia să discute cu Putin.
„Știm foarte bine că războiul din Ucraina e purtat de Federația Rusă cu banii celor care plătesc pentru gaze. Și fiecare ban care intră în vistieria Federației Ruse e un ban care alimentează crimele din Ucraina”, a mai spus el.
Politologul a mai subliniat că mai știm de relațiile speciale dintre politicenii austrieci și Rusia și de asemenea mai știm câți cai troieni a avut gazul rusesc în Uniunea Europeană, plus că Austria și Germania „au fost foarte apropiate de Rusia”.
O gravă criză de viziune
„Cred că ați văzut cu toții declarația tragi-comică a fostului premier Berlusconi care se declară dezamăgit de Vladimir Putin pe care l-a privit ca pe un umanist și democrat. Umanist și democrat a fost și Stalin… și s-a văzut care a fost bilanțul acestui umanism democrat la finalul domniei sale”, a mai declarat Stanomir.
„Adăugând că i se pare că Europa suferă acum de o gravă criză de viziune cu privire la ce trebuie realizat în raportul cu Federația Rusă, iar prezența SUA pe continent e probabil singurul factor care-i împiedică pe unii europeni să nu dea buzna și să încheie noi acorduri cu Vladimir Putin pe seama Ucrainei”.
Războiul nu se poartă doar în Ucraina
„Noi nu vorbim aici de un război care se poartă doar în Ucraina. E o declarație de război la adresa întregii ordini europene. Președintele Ucrainei cred că a subliniat bine dimensiunea europeană a conflictului, iar zona Balticii… Să nu uităm că Rusia beneficiază de enclava Kaliningrad, sunt statele baltice deja martirizate de stalinism, iar Finlanda și Suedia au remarcat de la începutul acestui război că sunt preocupate, să folosesc un termen diplomatic, de manevrele Moscovei.
Ceea ce Rusia a reușit e să reaprindă Războiul Rece, să traseze o linie de demarcație între ea și restul lumii civilizate, iar cei care trec această linie de demarcație, precum cancelarul Austriei, uită cu cine au de-a face și cu cine vorbesc sau se prefac că nu știu”, a conchis profesorul Ioan Stanomir.