Ordinul de protecție se extinde pentru toate formele de violență
Guvernul aprobă, în ședința de joi, un proiect de lege privind ordinul de protecție. Prin acesta se propune introducerea unui instrument juridic care să fie aplicat pentru toate formele de violență, similar celui aplicat pentru prevenirea și combaterea violenței domestice. După aprobarea proiectului de lege de către Guvern, acesta va fi votat în Parlament.
„Rațiunea introducerii reglementării privind ordinul de protecție este crearea unui instrument juridic eficient, similar celui pentru prevenirea și combaterea violenței domestice. Acum, în legislația în vigoare, pentru victimele actelor de violență, altele decât cele din sfera domestică, există doar protecție penală. Având în vedere eficiența dovedită în practică a ordinului de protecție reglementat de Legea nr.217/2003 și, pe de altă parte, faptul că atât acest ordin de protecție, cât și cel care face obiectul prezentului act normativ apără același set de valori se impune reglementarea unui regim juridic similar celor două instrumente. ”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Instrumentele de prevenire și combatere a violenței domestice care și-au dovedit utilitatea nu trebuie să rămână la nivel de nișă. Ele trebuie extinse la oricare persoană a cărei integritate fizică sau psihică ori a cărei viață este pusă în pericol. Protejarea vieții trebuie transpusă și în legislație, astfel încât toate victimele să fie ocrotite de lege, în relația cu agresorul.
Ce reprezintă ordinul de protecție?
Ordinul de protecție este emis cu scopul de a preveni si combate violenta. Aceasta decizie poate fi luata atât de judecător, cât și de polițiști. El este reglementat de către Legea nr. 217/2003.
Ordinul de protecție reprezintă o hotărâre judecătorească sau un ordin emis de poliție, prin care victima violenței este protejată pentru o durată minimă de 5 zile și maximă de 6 luni. El poate fi provizoriu, emis de poliție sau/și definitiv, prin instanță. Ordinul se emite pe loc de către poliție pentru 5 zile, termenul se poate prelungi până la terminarea judecății, dacă este cazul.
Ordinul de protecție provizoriu se comunică de îndată agresorului, victimei și Parchetului în vederea confirmării. Ordinul poate fi contestat în termen de maxim 48 de ore de la emiterea acestuia iar contestația se judecă în regim de urgență.
Citește și: NOU! Românii pot depune online cereri de chemare în judecată, căi de atac și alte documente