Avertismentul farmaciștilor! Ordinul privind eliberarea antibioticelor nu-și atinge scopul!
Ordinul Ministerului Sănătății privind eliberarea de antibiotice și antifungice fără prescripție medicală nu-și atinge scopul: un consum rațional și responsabil de antibiotice. Mai mult, vine cu complicații care se răsfrâng asupra pacientului și a farmacistului, subliniază președinta Asociației Farmaciilor Tradiționale și a Practicienilor (AFTAP), farmacist Beatrice Gabriela Speteanu, în interviul acordat Puterea.ro.
Complicații administrative
- Răspunderea în eliberarea ”de urgență” a antibioticelor revine farmacistului. Ceea ce nu-i o noutate. Dar se complică prin obligații suplimentare? Care sunt acestea?
Noutățile care pot complica lucrurile vin pe parte administrativă, pentru că pe lângă ”Fișa de asistență farmaceutică pentru situații urgente” (prevăzută în Procedurile de lucru ale Regulilor de bună practică farmaceutică), care trebuia completată și înainte de către farmacistul care efectuează anamneza, acum mai trebuie completată și declarația pe propria răspundere a pacientului/aparținatorului, care va fi semnată de persoana ce ridică medicamentul. În plus, prevederile deja existente presupuneau eliberarea în regim de urgență pe o perioada de 24 h în timpul săptămânii și 72 h în timpul weekendului, deci nu ne este foarte clar de ce s-a ales varianta cu 48 h (așa a și fost propunerea inițială, în transparență, și la care s-a revenit acum prin modificarea din 23.01.2024 – Ord. 183, după care la solicitările din dezbaterea publică din 28.12.2023, s-a ales perioada de 72 h, tocmai pentru a acoperi și cazurile de necesitate de peste weekend).
În plus, se introduce o raportare suplimentară din partea farmaciilor privind eliberarea medicamentelor impactate de ordin. Aceasta implică necesitatea introducerii datelor obligatorii la prescriere, așa cum e prevazut în ordin, în softul farmaciei. Dacă sunt rețete scrise de mână pot apărea probleme de lizibilitate sau, dacă lipsește ceva, pacientul este cel ce va suferi – va trebui să revină la medic pentru remediere, altfel farmaciile nu îi vor putea elibera tratamentul.
- Ce sugestii ați transmis Ministerului Sănătății și câte dintre ele au fost incluse în acest Ordin?
Din totalitatea sugestiilor/observațiilor transmise prin adresa AFTAP către MS, doar o mică parte a fost luată în calcul, unele parțial, altele total, printre care: corectarea erorilor din varianta inițială a anexei 1 (nu în totalitate, o parte tot au rămas în ordinul publicat în data de 17.01, dar remediate apoi în ordinul de modificare din 23.01), includerea prevederilor privind rețetele magistrale, repunerea în transparență și organizarea dezbaterii publice. Solicitarea noastră de clarificare a prevederilor inițiale privind perioada de acordare a dozei de urgență pe 48 h au fost înțelese greșit (în loc de a lăsa perioadele așa cum erau pentru toate Rx-urile – 24h în timpul săptămânii și 72h în timpul weekendului, s-a înlocuit atunci varianta de 48h cu varianta generală de 72h, iar acum prin modificarea ordinului s-a revenit tot la 48h). Nu a fost transmis niciun răspuns în legătură cu numeroasele noastre observații privind, în special, lipsa prevederilor ce țin de partea de prescriere și de responsabilități ale prescriptorilor sau în legătură cu semnalarea unor posibile situații problematice ce pot apărea din cauza lacunelor ordinului. De exemplu: operarea manuală ce duce la întârzieri, prevederi interpretabile sau insuficient detaliate ce duc la apariția unor situații neplăcute în interacțiunea cu pacienții etc.
Se reușește doar monitorizarea farmaciilor
- În opinia farmaciștilor profesioniști, practicieni, ce-i lipsește acestui ordin pentru a-și atinge scopul?
Scopul ordinului este acela de a reglementa metodologia de monitorizare a prescrierii și eliberării la nivel național a medicamentelor din categoria antibiotice. Însă din textul de lege rezultat pare că se reușește doar monitorizarea eliberării din farmaciile comunitare de circuit deschis. Chiar și aici, încă nu știm ce date vor fi raportate, dacă vor fi cuprinse doar antibioticele ce vor fi eliberate pe baza ”noilor” prescripții, sau și cele eliberate pe baza rețetelor cu regim de compensare/gratuitate. În ordin nu se precizează, însă, nimic legat de eliberarea antibioticelor din unitătile de circuit închis și nici cu privire la monitorizarea prescrierilor.
Ordinul și pacientul
- În privința pacientului sau a aparținătorului acestuia, aflat în fața farmacistului, ce presupune acest ordin?
Pentru pacientul care are rețetă poate însemna un timp de așteptare mai lung în farmacie la eliberarea prescripției, din cauza datelor ce trebuie să fie introduse în soft, asta presupunând că rețeta nu prezintă erori, altfel poate fi pus în situația de a se reîntoarce la prescriptor pentru remediere.
În cazul celor care nu au rețetă, nu se schimbă nimic pentru pacient, ei nu pot solicita antibiotic fără rețetă. În privința ”dozei de urgență“, regulile de principiu rămân aceleași: farmacistul are în continuare dreptul de a elibera doză de urgență dintr-un antibiotic doar dacă, în urma discuției cu un pacient/aparținător care vine cu o problemă medicală, identifică o situație în care este imperios necesar să facă această recomandare, cu îndrumarea pacientului de a merge cât mai curând la medic (diferența pentru farmacist este că acum are la dispoziție o listă restrânsă de substanțe din care poate face selecția, și perioada pentru care calculează doza de antibiotic eliberată este diferită față de cea pentru restul de medicamente la care poate face acest lucru).
- Prin acest Ordin, modificat la numai câteva zile, se reușește scăderea consumului de antibiotice?
Din punctul nostru de vedere este evident că nu. Obținerea unui consum rațional și responsabil de antibiotice este un obiectiv care se poate obține destul de dificil, și implică mai multe direcții de intervenție, așa cum se arată în strategiile gândite la nivelul UE (a se vedea politicile elaborate prin proiectul ”One health” al CE), scopul final fiind scăderea rezistenței la antibiotice, o mare problemă de sănătate publică. Considerăm că ar trebui să se vorbească mai mult (din partea autorităților responsabile, dar și în presă) și despre ce măsuri sunt luate la nivelul supravegherii și controlului infecțiilor cu microbi rezistenți asociate asistenței medicale, și la nivelul controlului utilizării produselor medicinale veterinare și a furajelor medicamentoase la animale, care au impact major și asupra omului (în special cele de la care se obțin produse alimentare), și asupra mediului.