Ordonanța austerității a fost publicată în Monitorul Oficial
Ordonanța de reducere a cheltuielilor guvernamentale, adoptată vineri de către Guvern, a fost publicată, luni seară, în Monitorul Oficial.
Ordonanța austerității prevede unele măsuri fiscal bugetare, prorogarea unor termene, dar și modificarea unor acte normative. Actul normativ a fost adoptat ”având în vedere obligația Guvernului de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent.
Guvernul spune că trebuie să gestioneze resursele și obligațiile bugetare, precum și riscurile fiscale de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziției fiscale pe termen mediu și lung. Reamintim că în iunie 2021 Consiliul Uniunii Europene a emis o recomandare României pentru a pune capăt situației de deficit excesiv până cel târziu în 2024. Astfel, s-au stabilit țintele de deficit ESA la 8,0% din PIB pentru 2021, 6,2% din PIB pentru 2022, 4,4% din PIB pentru 2023 și 2,9% din PIB pentru 2024”.
Se reduc cu 10% cheltuielile pentru bunuri și servicii
Ordonanța austerității prevede, între altele, obligația conducătorilor autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, de a dispune măsurile necesare în vederea reducerii cu 10% a cheltuielilor aprobate pe anul 2023 la titlul ”Bunuri și servicii”. Există o excepția referitoare la cheltuielile din domeniul sănătății și al educației.
Încetează, astfel, achizițiile de diferite bunuri și servicii. Programul Rabla pentru autoritățile care vor să achiziționeze autoturisme nepoluante poate continua. Totodată, OUG prevede că ”achizițiile publice aflate în curs de desfășurare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se vor definitiva”.
Se suspendă angajările la stat
În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante. Există și o serie de excepții. De exemplu pentru posturile unice se poate organiza concurs. Prin memorandum autoritățile publice pot veni în fața Guvernului, dacă este necesară o derogare pentru acele sectoare unde este necesară în continuare angajarea de personal, inclusiv educație și sănătate, a precizat ministrul Câciu.
Excepție fac și posturile aflate în procedura de ocupare la care s-a afișat deja rezultatul selecției dosarelor de concurs. În acest caz se pot continua demersurile de ocupare a acestora.
Se reduc cu 50% posturile de consilier de la cabinetele demnitarilor
De asemenea, posturile de consilieri din cabinetele demnitarilor vor fi reduse la jumătate, prin ordonanța austerității. Astfel, urmează să fie concediați aproximativ 500 de oameni. Cu toate că numărul de secretari de stat a crescut exponențial în ultimii doi ani, aceștia nu se reduc. Practic prin reducerea numărului de posturi din cabinete se ajunge la cheltuielile anterioare măririi numărului de demnitari.
Ordonanța austerității prevede și limitarea mandatelor pentru consiliile de administrație
În anul 2023, personalul din cadrul autorităților și instituțiilor publice poate deține calitatea de membru al consiliului de administrație la maximum două întreprinderi publice. În termen de 30 de zile toți cei care sunt vizați își vor anunța opțiunea.
Sporul de doctorat nu mai e luat în calcul în ordonanța austerității
Adrian Câciu, ministrul finanțelor, a precizat că, raportat la varianta ordonanței pusă în dezbatere publică, a fost eliminată prevederea legată de sportul pentru doctorat.
„Față de actul normativ pus în transparență publică, a fost eliminat articolul legat de sporul de doctorat. Acest articol din legea salarizării există, rezidă și în legea salarizării. S-a considerat că o complicare a modului în care este acest articol în legea salarizării nu este la acest moment oportună, urmând ca în noua lege a salarizării să se clarifice mai concret modul în care sporul de doctorat va fi acordat”, a adăugat ministrul de Finanțe.
Citește și: Ordonanța austerității aprobată în ședință de Guvern. Ce restricții bugetare se vor aplica?