Ordonanța Guvernului de recalculare a pensiilor a devenit efectivă, din 6 iulie

Publicat: 07 iul. 2024, 14:17, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Ordonanța Guvernului de recalculare a pensiilor a devenit efectivă, din 6 iulie

Ordonanța de Urgență a Guvernului 89/2024, privind recalcularea pensiilor, a devenit efectivă, de sâmbătă, 6 iulie, cu putere de lege, stabilind modul în care cei aproape cinci milioane de pensionari ale căror pensii au trecut deja de etapa de evaluare vor primi deciziile de recalculare.

După ce Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit, în luna, mai modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii, ordonanță intrată sâmbătă în vigoare, arată cum a fost stabilit modul în care se vor distribui aceste documente pensionarilor.

După cum stabilește Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii, casele teritoriale de pensii emit deciziile pentru recalcularea pensiilor, documentele fiind apoi transmise către subunitățile Poștei Române, care va asigura trimiterea la domiciliul beneficiarilor, informează avocatnet.ro.

Așadar, cel puțin pentru livrările pe teritoriul național, plicurile ce conțin deciziile de recalculare a pensiilor vor fi transmise de poștași direct beneficiarilor, pe bază de semnătură.

În cazul în care nu sunt găsiți acasă, pensionarii care găsesc înștiințarea în cutia poștală vor putea merge, într-un interval de zece zile, la oficiul poștal de care aparțin (trecut în înștiințare), pentru a-și ridica decizia de recalculare.

Deciziile cu pensiile recalculate vor fi primite de pensionarii din sistemul public, începând cu 1 septembrie 2024, mai exact din 2 septembrie, deoarece 1 septembrie este duminică, iar Poșta Română nu lucrează in weekend.

Conform noii legi a pensiilor, din toamnă, actualul punct de pensie va fi înlocuit de un punct de referință. După aplicarea noului mod de calcul, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare se vor recalcula, prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință. Deciziile vor fi emise în două exemplare, unul fiind comunicat beneficiarului, iar cel de al doilea urmând să fie arhivat la dosarul de pensie.

Potrivit Casei Naționale de Pensii, “în prezent, există un număr aproximativ 4.900.000 de pensionari din sistemul public de pensii, care au făcut obiectul etapei premergătoare recalculării, respectiv etapei de evaluare a pensiilor”.

Casa Națională de Pensii a anunțat că indiferent dacă pensionarii vor primi sau nu plicul cu decizia de recalculare a pensiei, acest lucru nu va influența în niciun fel plata banilor.

2.500.000 de pensionari, care nu încasează banii pe card, vor primi pensia, între 2 și 10 septembrie, prin factorul poștal din zona în care locuitorii sunt arondați.

Aproape jumătate din pensionarii din România primesc pensiile pe card. Potrivit legii, pensiile intră pe card în zilele de 12-13 ale fiecărei luni, motiv pentru care Casele de Pensii au anunțat că în acest interval de timp cardurile vor fi alimentate.

Ministrul Muncii, dar și șeful casei de Pensii au precizat că, cel mai important lucru la recalculare îl reprezintă numărul mare de ani munciți.

Cu cât un pensionar a muncit mai mult peste 35 de ani cu atât va primi o pensie mai mare.

Cine a muncit peste 35 de ani primește un punct bonus (de stabilitate) pentru fiecare an petrecut în câmpul muncii.

Casa Națională de Pensii a publicat și formula de calcul a noilor pensii.

Formula de recalculare

VPR (81 lei) X numărul de puncte.

Puncte: contributivitate + stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Puncte stabilitate:

– 0,50 puncte/an, pentru anii munciți din intervalul 26 – 30 ani;

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35 ani;

1 punct pentru fiecare an muncit peste 35 de ani.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în trimestrul unu 2024, faţă de trimestrul patru 2023, numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4.602 milioane persoane, în scădere cu patru mii de persoane, faṭă de trimestrul precedent.

Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc., plătite de casele de pensii ) a fost de 2.418 lei, în creṣtere cu 13,8 la sută, faṭă de trimestrul din anul precedent.

Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a crescut  cu 15,1 la sută, în T 1 2024, comparativ cu același trimestru al anului 2023.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 2.290 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 52,4 la sută, comparativ cu 47,5 la sută, în trimestrul precedent.