Organizația Salvați Copiii: În România, peste 75.000 de copii au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate
În România, conform statisticilor oficiale (Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție – 2021), 76.170 de copii au părinţii plecaţi la muncă în străinătate, din care 21.024 sunt complet lipsiţi de îngrijirea părinţilor, având ambii părinţi plecaţi peste hotare sau provenind din familii în care părintele unic susţinător este plecat.
Iar datele Ministerului Educaţiei de la unităţi şcolare au indicat cifre mult mai mari decât cele ale ANPDCA, chiar dacă nici acestea nu sunt complete.
Sunt o parte din informațiile transmise, miercuri, de Organizația Salvați Copiii .
Consecințele s-au amplificat în mod vizibil în perioada pandemiei. În cazul copiilor rămași acasă, cu părinții aflați la mare distanță, se observă o accentuare a dificultăților emoționale, sociale și educaționale. Copiii resimt anxietatea legată de absența părinților, au probleme de comunicare.
De asemenea, ”persoanele în grija cărora au rămas copiii întâmpină mari dificultăţi în creşterea acestora, gestionarea situaţiilor problematice ivite şi prevenirea înstrăinării şi izolării sociale a copiilor. Totodată, în lipsa delegării temporare a autorităţii parentale, procedură necesară în situaţia plecării în străinătate a ambilor părinţi sau a părintelui unic susţinător, copiii sunt privaţi de cele mai elementare drepturi, cum ar fi cel de a beneficia de asistenţă medicală corespunzătoare sau de a se înscrie la şcoală”, subliniază Organizația Salvați Copiii.
Ce-i de făcut
Pentru atenuarea impactului asupra copiilor cu părinți care muncesc în străinătate, Organizația Salvați Copiii rcomandă: dezvoltarea de servicii de sprijin medical şi consiliere psihologică pentru copii, părinţi şi persoanele desemnate să îngrijească copiii rămaşi acasă; monitorizarea aplicării prevederilor legale care reglementează protecţia copilului cu părinţi plecaţi în străinătate de către serviciile publice de asistenţă socială şi direcţiile generale de protecţie a copilului.
De asemenea, Organizația Salvați Copiii recomandă identificarea copiilor cu părinţii plecaţi în străinătate de către serviciile publice de asistenţă socială, în parteneriat cu şcolile; pregătirea şi dezvoltarea profesională a asistenţilor sociali şi a cadrelor didactice;
precum și derularea de proiecte de încurajare a menţinerii legăturilor dintre copii şi părinţi.