Originea denumirii „Golful Mexic” și cine a ajuns primul acolo

Publicat: 19 feb. 2025, 06:18, de Radu Caranfil, în NECONVENTIONAL , ? cititori
Originea denumirii „Golful Mexic” și cine a ajuns primul acolo

Donald Trump nu e doar un politician cu tendințe autocratice, un magnat cu apetit pentru scandal sau un showman ieftin. Nu, ambițiile sale depășesc chiar și teritoriul grotescului politic: omul pare convins că poate redesena planeta după propriile fantezii infantile. După ce a sugerat că ar fi o idee bună să cumpere Groenlanda și că uraganele ar putea fi combătute cu bombe nucleare, acum vrea să reboteze Golful Mexic în „Golful Americii”, de parcă geografia lumii ar fi doar o tablă de Monopoly unde poți schimba numele străzilor după bunul plac.

Tupeul – singurul criteriu

Nu e prima dată când Trump încearcă să-și înlocuiască lipsa de cunoștințe cu un marker gros și un tupeu cât planeta. De la hărți redesenate cu pixul, așa cum a făcut cu prognoza unui uragan, până la declarații ridicole despre frontiere și teritorii, el pare convins că poate îndoi realitatea așa cum îndoaie supușii din Partidul Republican. Dar când ignoranța lui atinge nivelul unei reconfigurări teritoriale în stil sovietic, lucrurile devin periculos de ridicole.

Buricul Universului

Mexicul, un stat care încă își linge rănile după patru ani de umilințe trumpiste, nu e dispus să se lase redesenat pe hărțile Google în funcție de impulsurile acestui fost magnat imobiliar. De aceea, amenințarea cu o acțiune legală împotriva gigantului tech, dacă persistă în folosirea acestei denumiri absurde, este mai mult decât un act simbolic: este o luptă împotriva unui delir geopolitic menit să facă din SUA buricul universului și din Trump un fel de Dumnezeu-cartograf care poate redesena continentele din pix, dacă îi vine.

Pe când Marea Trump? Dar Alaska de Est?

Dacă mâine îi trece prin cap că Marea Chinei de Sud ar trebui să fie „Marea Trump”, ce facem? Dacă decide că Sahara e prea mare și că jumătate trebuie numită „Deșertul MAGA”? Nu există nicio limită pentru infantilismul acestui om, iar faptul că astfel de idei ajung să fie promovate la nivel oficial ar trebui să fie un semnal de alarmă global. Cine știe, poate următorul mandat vine la pachet cu o tentativă de redenumire a Canadei în „Alaska de Est”.

De ce se cheamă ”Golful Mexic”?

Denumirea „Golful Mexic” provine din perioada colonială spaniolă și este strâns legată de explorarea și cucerirea Americii de către europeni. Aceasta reflectă asocierea sa geografică directă cu teritoriul Mexicului, care în secolul al XVI-lea făcea parte din Noua Spanie, imensa colonie spaniolă care se întindea din actualul Mexic până în America Centrală și părți din SUA.

Cine a ajuns primul în Golful Mexic?

Primele populații indigene care au locuit în regiunile de coastă ale Golfului Mexic sunt mult mai vechi decât exploratorii europeni. Civilizații precum olmecii, mayașii, totonacii și aztecii au avut o prezență puternică în această zonă, desfășurând activități maritime și comerciale de-a lungul coastei.

Europenii au ajuns în Golful Mexic în urma marilor explorări geografice, iar primii care au navigat aceste ape au fost spaniolii.

Cristofor Columb (1492-1504) – Primii pași spre descoperire

  • Deși Columb nu a ajuns direct în Golful Mexic, expedițiile sale au deschis drumul către explorarea Americii Centrale și a bazinului caraibian.
  • El a ajuns pe coastele Hondurasului, Nicaraguei și Cubei, toate aflate relativ aproape de Golf.

Amerigo Vespucci (1497-1499) – Primul european care ar fi observat coasta

  • Exploratorul italian, în serviciul Spaniei și Portugaliei, ar fi fost printre primii europeni care au văzut partea de sud a Golfului Mexic în expedițiile sale.
  • De la numele său provine și denumirea „America”.

Juan de Grijalva (1518) – Prima expediție documentată în Golf

  • Acest explorator spaniol a fost primul care a navigat de-a lungul coastei Golfului Mexic, explorând zona și interacționând cu populațiile indigene.
  • A ajuns în ceea ce azi este statul Veracruz și a oferit rapoarte despre bogățiile aztecilor, ceea ce a dus la viitoarea cucerire.

Hernán Cortés (1519-1521) – Cel care a schimbat istoria

  • A ancorat în Veracruz, pe malul Golfului Mexic, și a pornit cucerirea Imperiului Aztec.
  • Veracruz devine primul oraș spaniol fondat în Mexic și unul dintre cele mai vechi porturi coloniale din America.

Alonso Álvarez de Pineda (1519) – Prima hartă a Golfului Mexic

  • Exploratorul spaniol Alonso Álvarez de Pineda este cel care a cartografiat pentru prima dată Golful Mexic.
  • A fost primul european care a demonstrat că Florida nu este o insulă, ci parte a unui teritoriu mai mare.
  • Expediția sa a oferit primele detalii geografice precise ale regiunii.

Când a fost stabilită denumirea „Golful Mexic”?

  • Spaniolii au început să folosească numele „Golfo de México” încă din secolul al XVI-lea, odată cu expedițiile lui Hernán Cortés și Alonso Álvarez de Pineda.
  • Numele a fost consolidat în documentele spaniole oficiale și ulterior adoptat de alte țări europene, rămânând neschimbat până astăzi.

Golful Mexic și disputa denumirii

  • De-a lungul timpului, nu au existat controverse majore privind numele acestui golf, fiind un nume recunoscut internațional.
  • Totuși, în prezent, ideea redenumirii sale în „Golful Americii” a generat tensiuni diplomatice între Mexic și SUA, reflectând influența politică asupra geografiei.

Hai să-l lăsăm așa. America nu se inventase.

Golful Mexic și-a primit numele în perioada colonială, fiind legat de explorarea și cucerirea spaniolă a regiunii. Cu toate că primii europeni care au ajuns acolo au fost spaniolii, popoarele indigene navigau și trăiau în zonă cu mult înainte. Astăzi, denumirea sa este un punct sensibil în geopolitica nord-americană, dar istoria și geografia rămân martori ai importanței acestui spațiu pentru civilizațiile care l-au modelat.