Oscar 2023. „Everything Everywhere All at Once”, cel mai bun film. Michelle Yeoh, prima asiatică ce câștigă titlul de cel mai bun actor
„Everything Everywhere All Once”, producători Daniel Kwan, Daniel Scheinert şi Jonathan Wang, a fost desemnat cel mai bun film la cea de-a 95-a ediţie a Premiilor Academiei de duminică.
Lungmetrajul „Everything Everywhere All at Once” a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, duminică seară, la Los Angeles, în cadrul celei de-a 95-a gale de decernare a trofeelor atribuite de Academia de film americană (AMPAS), potrivit contului de Twitter al evenimentului.
La această categorie au fost nominalizate producţiile cinematografice „All Quiet on the Western Front”, „Avatar: The Way of Water”, „The Banshees of Inisherin”, „Elvis”,
„Everything Everywhere All at Once”, „The Fabelmans”, „Tár”, „Top Gun: Maverick”, „Triangle of Sadness”, „Women Talking”.
Pelicula învingătoare, regizată de Daniel Kwan şi Daniel Scheinert, câştigase deja în 2023 premiile decernate de principalele asociaţii profesionale de la Hollywood.
Acest film independent, produs cu un buget de 25 de milioane de dolari, spune povestea proprietarei unei spălătorii, interpretată de actriţa malaeziană Michelle Yeoh, care, epuizată de problemele administrative cu fiscul, plonjează brusc în lumi paralele.
În 2022, premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj a fost câştigat de filmul „CODA”, regizat de cineasta Sian Heder.
Michelle Yeoh a câştigat duminică seară, la Los Angeles, premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal, în cadrul celei de a 95-a gale organizate de Academia de film americană, graţie interpretării sale din filmul „Everything Everywhere All at Once”, potrivit contului de Twitter al evenimentului.
La această categorie au concurat actriţele Cate Blanchett („Tár”), Ana de Armas („Blonde”), Andrea Riseborough („To Leslie”), Michelle Williams („The Fabelmans”), Michelle Yeoh („Everything Everywhere All at Once”).
Acesta este primul premiu Oscar din palmaresul actriţei malaeziene Michelle Yeoh, care a devenit prima actriţă de origine asiatică recompensată la această categorie de Academia de film americană.
”Everything Everywhere All at Once” spune povestea lui Evelyn Wang, interpretată de Michelle Yeoh, o imigrantă de origine chineză care are probleme cu fiscul, cu relaţiile de familie şi cu viaţa în general. Protagonista descoperă apoi că poate trece dintr-un univers într-altul sub forma unor versiuni diferite ale propriei persoane şi că poate astfel salva multiversul şi, eventual, relaţiile de familie.
Brendan Fraser a fost recompensat duminică seară, la Los Angeles, cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal la cea de-a 95-a gală de decernare a trofeelor atribuite de Academia de film americană, graţie interpretării sale din lungmetrajul „The Whale”, relatează contul de Twitter al evenimentului.
La această categorie au fost nominalizaţi actorii Austin Butler („Elvis”), Colin Farrell („The Banshees of Inisherin”), Brendan Fraser („The Whale”), Paul Mescal („Aftersun”), Bill Nighy („Living”).
Actorul americano-canadian Brendan Fraser, în vârstă de 54 de ani, interpretează în filmul „The Whale” personajul Charlie, un bărbat gay cu o greutate de 270 de kilograme, care încearcă în mod disperat să reia legătura cu fiica sa înstrăinată.
Pelicula este regizată de cineastul Darren Aronofsky şi are la bază un scenariu scris de Samuel D. Hunter.
Acesta este primul premiu Oscar din cariera actorului Brendan Fraser.
Lista completă a câștigătorilor Oscar 2023
Cel mai bun film: „Everything Everywhere All at Once”
Cea mai bună regie: Daniel Kwan şi Daniel Scheinert („Everything Everywhere All at Once”)
Cel mai bun actor în rol principal: Brendan Fraser („The Whale”)
Cea mai bună actriţă în rol principal: Michelle Yeoh („Everything Everwhere All at Once”)
Cel mai bun actor în rol secundar: Ke Huy Quan („Everything Everywhere All at Once”)
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Jamie Lee Curtis („Everything Everywhere All at Once”)
Cel mai bun lungmetraj internaţional: „All Quiet On The Western Front” (Germania)
Cel mai bun lungmetraj de animaţie: „Pinocchio”
Cea mai bună scenografie: „All Quiet On The Western Front”
Cel mai bun scenariu adaptat: „Women Talking”
Cel mai bun scenariu original: „Everything Everywhere All at Once”
Cea mai bună imagine: „All Quiet On The Western Front”
Cel mai bun montaj: „Everything Everywhere All at Once”
Cea mai bună coloană sonoră: „All Quiet On The Western Front”
Cel mai bun cântec original: „Naatu Naatu” (M.M. Keeravaani şi Chandrabose pentru filmul „RRR”)
Cel mai bun sunet: „Top Gun: Maverick”
Cele mai bune efecte vizuale: „Avatar: The Way Of Water”
Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură: „The Whale”
Cele mai bune costume: „Black Panther: Wakanda Forever”
Cel mai bun scurtmetraj animat: „The Boy, the Mole, the Fox and the Horse”
Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: „An Irish Goodbye”
Cel mai bun lungmetraj documentar: „Navalny”
Cel mai bun scurtmetraj documentar: „The Elephant Whisperers”
Premii onorifice: Euzhan Palcy, Diane Warren, Peter Weir