Osemintele episcopului Nifon Niculescu, aduse de la Cimitirul Bellu pentru a fi depuse într-o criptă la Catedrala din Galați
După o sută de ani de la moartea sa, în 1923, osemintele fostului episcop al Dunării de Jos, Nifon Niculescu, vor fi aduse la Galați și vor fi așezate într-o criptă la Catedrala Arhiepiscopală pe care a sfințit-o în august 1917.
Convoiul care va aduce de la București sicriul cu osemintele episcopului Nifon va sosi la Galați vineri după-amiază și va fi însoțit de sute de preoți, într-o procesiune pe străzile orașului, până la capela Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, unde va fi oficiată slujba „Trisaghionului” de către arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian și un sobor de preoți. Sâmbătă dimineață va avea loc oficierea Sfintei Liturghii şi slujba Parastasului pentru episcopul Nifon Niculescu, iar după-amiază sicriul cu osemintele sale va fi purtat în procesiune către Catedrala Arhiepiscopală „Sf Nicolae și Sf Andrei”.
Duminică dimineață, după oficierea Sfintei Liturghii, sicriul cu osemintele episcopului Nifon va fi așezat în cripta de la Catedrala Arhiepiscopală.
Mormântul Episcopului Nifon a fost găsit la Cimitirul Bellu după doi ani de căutări
Întrucât nu se mai știa nimic despre locul în care este înmormântat, mormântul său a fost găsit la Cimitirul Bellu după doi ani de căutări ale reprezentanților Patriarhiei și Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Episcopul Nifon a fost înmormântat la București pentru că în ultimul an al vieții a slujit ca preot la Biserica „Domnița Bălașa” din capitală.
Osemintele au fost deshumate în luna iulie. În mormânt a fost găsit un engolpion din alamă cu corolar din pietre verzi, albe și roșii și cu icoană înfățișând pe Sfânta Treime și pe Maica Domnului, precum și un lanț cu za dublă din alamă, o cruce din lemn și o cruce de mitră din alamă, cu pietre albe. Aceste obiecte vor fi așezate de arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian, într-o firidă special amenajată în zidul Catedralei din Galați.
A fost unul dintre ierarhii care au scris istoria la Dunărea de Jos
Nifon Niculescu a păstorit Episcopia Dunării de Jos în perioada 1909-1922. În acea perioadă, episcopia includea județele Covurlui (Galați), Brăila, Tulcea, Constanţa, Caliacra şi Durostor.
Episcopul Nifon a refăcut Mânăstirile de la Celic-Dere și Cocoş şi mai multe biserici din satele din episcopie, la multe dintre acestea contribuind la costurile lucrărilor cu donații din fonduri proprii.
A fost unul dintre întemeietorii Catedralei Arhiepiscopale din Galați. Lucrările au început în 1906, la inițiativa episcopului Pimen, autorul proiectului fiind cunoscutul arhitect Petre Antonescu. Pe 27 martie 1906, piatra de temelie a fost pusă în prezența Principelui României, Ferdinand şi a Principesei Maria.
Episcopul Nifon a fost cel care a finalizat lucrările și a dotat catedrala cu cele necesare slujirii. El l-a angajat pe pictorul Costin Petrescu, care a pictat pereţii interiori ai bisericii cu o pictură în ulei, în stil realist. Episcopul Nifon a sfințit Catedrala Episcopală „Sf Ierarh Nicolae și Sf Andrei” la 6 august 1917.
Episcopul Nifon Niculescu a fostul unul dintre susținătorii Armatei Române în campaniile din Primul Război Mondial.