Oțetul de mere, poțiunea minune pe rețele sociale
„O lingură de oțet de mere pe stomacul gol pentru a arde grăsimile” ; „5 până la 10 minute, pe față pentru a face să dispară acneea ; „o lingură de oțet diluat în apă contra refluxul esofagian ”… Pe internet, oțetul de mere nu este doar un condiment, ci are reputația de leac minune.
Cu toate aceste pretinse beneficii, suntem îndemnați să fim precauți .
Ajută cu adevărat să slăbești?
Este un mit foarte des întâlnit potrivit căruia otetul de mere te ajută să slăbești. Influencerii, naturiștii și adepții unor diete îi laudă calitățile de „accelerator al metabolismului”, de ”arzător al grăsimilor”, de inamic al apetitului.
New York Times oferă o imagine de ansamblu mult mai nuanțată. Unele studii au arătat o legătură pe termen scurt între pierderea în greutate și oțetul de cidru. În 2024, de exemplu, un studiu libanez, pe 120 de voluntari cu vârsta între 12 și 25 de ani, a constatat că persoanele care au luat o lingură de oțet de cidru cu apă în fiecare dimineață timp de trei luni au slăbit în medie 7 kg. Nimic de-a face însă cu o soluție miraculoasă: continuând să urmărească aceste persoane, cercetătorii au remarcat că ele și-au recăpătat aproape toată greutatea pierdută la o lună după ce au încetat să mai bea oțet. Mai mult, studii similare nu au stabilit nicio legătură între oțetul de mere și pierderea în greutate.
Intervievat de ziarul din New York, dieteticianul Beth Czerwony spune că nu recomandă folosirea oțetului de mere pentru a pierde în greutate pacienților săi și că mai degrabă e împotriva lui. „Cercetările efectuate pe animale au arătat că acidul acetic [prezent în oțetul de mere, nota editorului] poate crește secreția de hormoni care indică sațietatea ”, a detaliat dieteticianul. Deși dovezile că funcționează și la oameni sunt atenuate, este plauzibil să credem că oțetul ar ajuta la pierderea în greutate. Dar e o concluzie care nu face oțetul de mere o soluție magică, așa cum este prezentat pe rețelele de sociale, mai spune dieteticianul.
Oțetul de mere și colesterolul
Când vine vorba de controlul colesterolului, rezultatele științifice privind oțetul de mere sunt mult mai interesante. Vorbind la BBC, dr. Cain Clark de la Universitatea Coventry a detaliat rezulatele cercetării sale pe baza a nouă studii. Împreună cu echipa sa, el a arătat că, folosind în mod regulat oțet de mere, oamenii sănătoși pot scădea nivelul de grăsime din sânge. Pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, consumul de oțet de mere scade colesterolul și îmbunătățește starea generală de sănătate.
Totuși inclusiv aceste constatări necesită cercetări suplimentare – în special studii controlate, randomizate, un protocol de cercetare pentru formularea de noi concluzii.
Pentru arsuri la stomac, evitaț-l!
Utilizarea oțetului de mere este total contraindicată în refluxul gastroesofagian. Pentru că, în timp ce mulți oameni susțin că oțetul de mere ameliorează arsurile la stomac, poate la fel de ușor să le agraveze. Potrivit gastroenterologului Nitin K. Ahuja, intervievat de New York Times , nu există încă un studiu de încredere privind oțetul de mere și sănătatea digestivă.
Oțetul de cidru „nu este recomandat persoanelor care suferă de arsuri la stomac sau de reflux gastroesofagian” din cauza acidității sale, se precizează într-o notă a Serviciului de sănătate publică din Franța, transmite HuffPost.
Eczeme și acnee
Oțetul de mere diluat în apă sau aplicat direct pe piele este adesea recomandat în acnee sau chiar împotriva eczemelor. Vorbind pentru New York Times , doctorul Lydia Luu, dermatolog la Universitatea de Medicină din Virginia, spune că a efectuat cercetări în acest sens în 2019.
Cercetătorii le-au cerut celor 22 de participanți care aveau eczemă să pună un braț în apă de la robinet și celălalt brat, în oțet de mere diluat, circa de zece minute pe zi, timp de două săptămâni. Rezultatul? Nu a existat nicio diferență între pielea de pe brațele participanților în ceea ce privește pH-ul, microbii sau capacitatea de a reține umiditatea – toate caracteristicile care sunt modificate de eczemă. Mai mult 16 dintre cei 22 de participanți s-au plâns de arsură sau mâncărime pe brațul scufundat în oțet.
Cât despre coșuri, cicatrici sau acnee, dr. Luu aminteste ca nu există studii pe care să te bazezi pentru a avea încredere în eficiența acestui ingredient. În schimb, există riscuri de arsuri sau de deteriorare a pielii.
Așadar, poțiunea minune a rețelelor de socializare este departe de a fi dovedită științific și, în unele cazuri, este chiar mai bine să o evităm. Dar există întotdeauna o modalitate de a beneficia de oțetul de mere: în salată, cu ulei de măsline, mai degrabă decât diluat într-un pahar cu apă!