Oțetul de mere scade glicemia?!

Publicat: 17 nov. 2024, 22:31, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Oțetul de mere scade glicemia?!

Oțetul de mere este recunoscut pentru numeroasele sale beneficii potențiale pentru sănătate. Este apreciat pentru proprietățile sale antiinflamatorii, antimicrobiene și antioxidante.

Oțetul de mere conține: enzime, vitaminele C și B, potasiu, fier și bacterii bune.

Beneficii

Oțetul de mere menține pH-ul echilibrat în organism, iar unele cercetări sugerează potențialul acestuia în menținerea greutății corporale și a sănătății cardiovasculare. De asemenea, s-a dovedit că oțetul de mere poate anihila unii agenți patogeni, inclusiv bacterii. De aceea, este uzitat adesea pentru curățarea rănilor sau pentru eliminarea paraziților intestinali. Sunt cercetări care arată că oțetul de mere inhibă dezvoltarea unor bacterii, ca E.coli, din alimente .

Nivelul zahărului din sânge

Dar în mod special oțetul de mere ar contribui la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Sunt studii care sugerează că acest condiment natural poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, în special atunci când este consumat înainte sau în timpul meselor. Acidul acetic ar încetini digestia carbohidraților și ar îmbunătăți sensibilitatea la insulină.

Care este realitatea?

Alimentele cu indice glicemic ridicat (dulciurile, cerealele rafinate etc.)  cresc glicemia. În acest caz vorbim de un vârf glicemic. O dietă cu indice glicemic ridicat crește riscul de diabet. Vârfurile glicemice generează și stres oxidativ, mecanism implicat în multe patologii cronice”, explică dr. Jean-Michel Lecerf, medic endocrinolog și șef al departamentului de nutriție  din cadrul Institutului Pasteur din Lille, consultat de revista Femme Actuelle.  Un alt efect: creșterea bruscă a nivelului zahărului din sânge duce la o secreție puternică de insulină și la hiperglicemie, o sursă de stimulare a apetitului. De aici și moda dietelor cu ”indice glicemic scăzut”… și oțet.

Mai bun în salate!

„Consumul de oțet cu alimente bogate în glucide (cartofi, pâine, paste, etc.) reduce indicele glicemic, conform mai multor studii. De fapt, acidul acetic din oțet încetinește golirea gastrică, alimentele ajung mai lent în intestin și astfel se evită vârfurile glicemice. Dar efectul este modest: o reducere de aproximativ 25% cu 2 linguri de oțet, spune dr. Lecerf. O meta-analiză a studiilor randomizate, publicată în 2021, arată, de asemenea, o scădere a glicemiei a jeun  și a hemoglobinei glicate . Dar „oțetul nu este singurul care scade indicele glicemic. Orezul și cartofii fierți și răciți, cerealele integrale mai sunt alimente care scad indicele glicemic, precizează medicul.

A bea oțet înainte de a mânca nu este o idee bună. Mai indicat este să fie adăugat în salate. Stomacul se golește de alimente în circa șase ore. „Că bem oțet înainte sau după ce am mâncat, nu se modifică nimic”, explică dr. Lecerf. Și este recomandat să fie diluat în apă pentru a nu afecta smalțul dinților, mai ales dacă îl bem zilnic. De asemenea, nu este indicat în caz de reflux esofagian și ulcer. „Trebuie să ascultați mesajul dat de corpul dumneavoastră și dacă nu-i convine oțetul de mere, renunțați la el”, spune medicul.