Ovidiu Alexei a demisionat din funcția de director general al Electrificare CFR

Publicat: 27 apr. 2021, 17:08, de Aurel Drăgan, în News , ? cititori
Ovidiu Alexei a demisionat din funcția de director general al Electrificare CFR
Ovidiu Alexei Electrificare CFR

Ovidiu Alexei, director general al Electrificare CFR, și-a dat demisia din funcție. Acesta precizează în demisie că renunță la funcție din cauza respingerii planului de dezvoltare și reorganizare a societății și pentru piedici puse atunci când a dorit să rezilieze contracte semnat ilegal. Alexei arată că a sesizat și Direcția Națională Anticorupție pentru neregulile constatate.

Până la numirea mea în funcție de Director General, toate contractele de energie și certificate verzi au fost semnate în lipsa unei proceduri și a unei comisii de selecție, starea de fapt ducând la încheierea unor contracte preferențiale, netransparente, cu prețuri cuprinse între 240 – 270 lei/ Mwh. Toate neregulile enumerate mai sus se regăsesc în rapoartele de control, care au fost înaintate către DNA. Precizez că imediat după elaborarea și aprobarea procedurii, precum și înființării comisiei de selecție a ofertelor, au fost declarate câștigătoare 7 societăți din 14 participante cu prețuri cuprinse între 140 – 227 lei/Mwh. Datorită acestor prețuri scăzute, m-am confruntat din nou cu nenumărate piedici în semnarea contractelor cu cele 7 societăți declarate câștigătoare de către comisia de selecție (mailuri nefuncționale, concedii medicale/odihna, tergiversarea semnării contractelor cu firmele câștigătoare etc.)”, spune Ovidiu Alexei.

Fostul director amintește și de teama angajaților din structurile de control de a-și desfășura activitatea. „S-a ajuns la situații în care salariații îmi comunicau că le este frică să scrie în raport neregulile constatate, spunându-mi ca eu o să plec, iar dânșii vor rămâne și vor avea de suferit consecințele. Precizez că până la mandatul meu, la sediul central, nu au mai fost efectuate controale de 14 ani, motiv pentru care am solicitat controlul extern”, arată Ovidiu Alexei.

Alexei a făcut plângere la DNA pentru neregulile constatate.

Electrificare CFR este o filială a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor.

Demisia lui Ovidiu Alexei:

„Subsemnatul ALEXEI Ovidiu – Valentin având funcția de Director General la Electrificare CFR SA, vă rog să luați act de demisia mea, din următoarele motive:

  • Respingerea planului de dezvoltare și reorganizare a societății elaborat în vederea eficientizării actului managerial și reducerii cheltuielilor.
  • Intenția înlocuirii mele la doar 3 săptămâni de la începutul mandatului, fapt care a dus la scăderea autorității mele, precum și la confuzie în rândul salariaților societății. Astfel s-a creat o situație în care multe din acțiunile întreprinse de mine s-au tergiversat în mod intenționat.
  • Teama angajaților din structurile abilitate de a-și desfășura activitatea de control, astfel ajungându-se la situații în care salariații îmi comunicau că le este frică să scrie în raport neregulile constatate, spunându-mi ca eu o să plec, iar dânșii vor rămâne și vor avea de suferit consecințele. Precizez că până la mandatul meu, la sediul central, nu au mai fost efectuate controale de 14 ani, motiv pentru care am solicitat controlul extern.
  • Sabotajul din partea unor angajați de a NU veni la serviciu după plângerile făcute la DNA, și anume: Directorul Exploatare în concediul medical de 3 luni de zile, Directorul Comercial în concediu medical/concediu de odihnă de 3 luni de zile, Directorul General Adjunct în concediu de odihnă, Directorul economic vacant de 4 luni , în acest moment toți directorii nefiind la serviciu și în tot acest timp, activitatea desfășurându-se normal și fără prezența persoanelor mai sus menționate.
  • În urma unei ședințe de lucru, de săptămâna trecută, am fost întrerupt de unul din consilierii Domnului Ministru, deoarece era mai „ importanta ”discutia referitoare la construrea unui muzeu CFR decat lipsa energiei electrice pe calea ferata si a problemelor care se confrunta societatea.
  • Piedici aduse în rezilierea unor contracte semnate ilegal. Până la numirea mea în funcția de Director General, toate contractele de energie și certificate verzi au fost semnate în lipsa unei proceduri și a unei comisii de selecție, starea de fapt ducând la încheierea unor contracte preferențiale, netransparente, cu prețuri cuprinse între 240 – 270 lei/ Mwh. Toate neregulile enumerate mai sus se regăsesc în rapoartele de control, care au fost înaintate către DNA. Precizez că imediat după elaborarea și aprobarea procedurii, precum și înființării comisiei de selecție a ofertelor, au fost declarate câștigătoare 7 societăți din 14 participante cu prețuri cuprinse între 140 – 227 lei/Mwh. Datorită acestor prețuri scăzute, m-am confruntat din nou cu
    nenumărate piedici în semnarea contractelor cu cele 7 societăți declarate câștigătoare de catre comisia de selecție (mailuri nefuncționale, concedii medicale/odihna, tergiversarea semnării contractelor cu firmele câștigătoare etc.).
  • Piedici aduse în actualizarea tarifelor practicate de ani de zile si neactualizate la zi conform inflatiei, pentru a aduce profit societatii. Erau tarife neactualizate din anul 2011.
  • Piedici în a găsi soluții profitabile cu spațiile unde tot persoanele de mai sus amintite, plus alte 5 peroane, locuiesc fara forme legale, în spații unde societatea plătește toate utilitățile de 10 ani. ( aproximativ 48.000 lei/an).
  • Faptul că în toata această perioada de 4 luni, am dus o „lupta” de unul singur, pentru a aduce profitabilitate societății și Statului Român.”
Plângerea către DNA