Pace în Ucraina? Rusia nu a încheiat oficial nici Al Doilea Război Mondial. De ce refuză negocierile cu Japonia
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/main-battle-tank-6836844_1280.jpg)
Au trecut aproape două luni de când președintele american Donald Trump a uimit Occidentul sunându-l pe Vladimir Putin, pentru a începe procesul despre care a promis că va aduce sfârșitul unui război oribil şi pacea în Ucraina. În prezent, însă, Rusia nu a încheiat oficial nici măcar Al Doilea Război Mondial şi refuză negocierile cu Japonia pentru un acord de pace.
De ce respinge Rusia negocierile cu Japonia
Marţi, Kremlinul a respins posibilitatea unor negocieri cu Japonia în vederea semnării unui acord de pace, pentru a încheia în mod oficial cel de-Al Doilea Război Mondial, precum și a returnării Insulelor Kurile, invocând atitudinea ostilă a autorităților de la Tokyo față de Rusia, transmit agenţiile EFE și Reuters, preluate de Agerpres.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a menţionat că Japonia „s-a grăbit să adere pe deplin la toate măsurile neprietenoase și ostile” faţă de Rusia şi a precizat că în acest moment nu există contacte cu autoritățile japoneze.
Ruşii consideră că recentul raport anual prezentat de Ministerul japonez de Externe, prin care Tokyo își exprimă dorința de a semna o pace cu Moscova și de a normaliza situația Insulelor Kurile, nu este în concordanță cu politica guvernului japonez.
Încheierea oficială a celui de-Al Doilea Război Mondial mai aşteaptă! Nu sunt îndeplinite condițiile pentru a vorbi despre posibilitatea oricărui fel de negocieri, spune Rusia
Rusia e supărată pe atitudinea Japoniei şi pe sancțiunile japoneze împotriva Moscovei. Nu sunt îndeplinite condițiile pentru a vorbi despre posibilitatea oricărui fel de negocieri, spune ferm Kremlinul.
Patru insule, o altă problemă
Japonia ar dori şi să recâștige suveranitatea asupra arhipelagului pe care Tokyo consideră că Rusia l-a ocupat ilegal din 1946. Este vorba, în principal, de patru insule pe care Japonia le numește Teritoriile de Nord: Iturup, Kunashir, Habomai și Shikotan.
La rândul său, Moscova consideră că proprietatea sa asupra insulelor este incontestabilă.
Controlul asupra acestor insule, disputate încă din secolul al XVIII-lea, permite Rusiei să revendice întreaga Mare Okhotsk ca mare interioară și o zonă de importanță existențială în doctrina sa navală.