Pacienţi trataţi acasă, ca în filmele americane. Medici, asistenţi şi medicamentaţie, direct la domiciliu

Publicat: 30 mart. 2025, 15:33, de Ionut Jifcu, în Sănătate , ? cititori
Pacienţi trataţi acasă, ca în filmele americane. Medici, asistenţi şi medicamentaţie, direct la domiciliu
sursa foto: Pixabay

La Slatina, în judeţul Olt, se întâmplă ceva ce de ceva ani vedeam doar în filmele americane: pacienţi trataţi acasă de medici specialişti.

România are medici cu viziune

După modelul unor seriale din SUA, medicul Alin Dinu a reuşit să pună pe picioare în Slatina, un concept unic pentru zona Olteniei, un serviciu medical ce propune o schimbare de paradigmă: medicii, asistenţii medicali, dar şi medicamentaţia ajung la domiciliul pacientului.

De mai bine de un an, medicul Alin Dinu (40 de ani) şi-a propus şi a reuşit să pună în practică un concept cu totul nou pentru această zonă a ţării: servicii medicale specializate, la domiciliul pacientului.

El a absolvit Medicina la Craiova, absolvind în 2009. De atunci a urmat o serie de specializări continue: rezidențiat, specializări în medicina de urgență prespitalicească, în ecografie, în managementul spitalicesc, dar şi o experiență în medicina muncii.

De aproximativ şase ani, a ales să facă medicină mai aproape de oameni şi de nevoile lor, la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Olt.

„Am lucrat pe o platformă petrolieră terestră asigurând urgențele. Specialitatea mea este medic primar de medicină de familie şi celelalte competențe și atestate au venit ulterior ca să completeze specialitatea pe care o am”, a declarat medicul.

Cum au primit oamenii acest concept? Medicul Alin Dinu explică faptul că la început oamenii nu sunt foarte deschiși, deoarece nu sunt conștienți de serviciile medicale care pot fi oferite la domiciliu, în confortul propriei case. Mulți nu știu că pot primi ajutor pentru persoane cu mobilitate redusă din motive medicale. Din păcate, nu există un contract cu Casa de Sănătate, deoarece sistemul de stat nu finanțează suficient acest tip de servicii.

„Mai greu la început, oamenii nu sunt așa complianți pentru că nu știu de serviciile noastre”, explică medicul Alin Dinu.

Întrebat dacă este de părere că acest concept de oferire a serviciilor medicale la domiciliu va prinde şi la noi, doctorul Alin Dinu răspunde hotărât cu „da”.

„Eu consider că este un concept care își va produce efectele pe termen mediu și lung. Deja avem semnale destul de bune din partea pacienților din toate categoriile sociale că acest concept crește, pentru că acesta este o alternativă viabilă pentru cei care nu pot ajunge la spital”, mai spune medicul.