”Pacienții vor plăti cu viața lor”, avertizează directorul OMS legat de spitalul Nasser din Fâșia Gaza!
”Pacienții vor plăti cu viața lor”, a spus directorul general al OMS, referindu-se la situația spitalului Nasser din Fâșia Gaza, aflat sub atacul israelian.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, a precizat că aproximativ 200 de pacienți sunt permanent în Spitalul Nasser, situat la Khan Younes, și cel puțin 20 au nevoie să fie transferați de urgență în alte spitale pentru a asistență medicală, transmite BFMTV.
Pacienții vor plăti cu viața lor, costul acestor întârzieri”, a spus șeful OMS, facând apel la facilitarea accesului medicilor și pacienților în spitale.
Tedros Adhanom Ghebreyesus afirmă că OMS nu a avut acces vineri și sâmbătă în spitalul de la Khan Younes pentru acordarea de asistență medicală pacienților.
Israelul spune că de mai multe zile efectuează o operațiune direcționată și limitată în această unitate medicală.
Autoritățile afirmă că au primit ”informații credibile” care indică faptul că ostaticii luați de Hamas ar fi fost reținuți în acest spital și spun că în prezent caută ce a mai rămas acolo.
Îngrijorări
Șeful OMS și-a manifestat îngrijorarea în privința informațiilor venite de la spitalul Nasser pe care l-a descris ca fiind colona vertebrală a sistemului de sănătate din sudul Fâșiei Gaza.
Spitalul Nasser a fost vizat de tirurile de artilerie. Ministrul Sănătății al Hamas a denunțat ”situația dezastruoasă și îngrijorătoare” din acest spital, deoarece stocurile de combustibil, esențial pentru funcționarea generatoarelor și furnizarea de electricitate, sunt aproape epuizate.
Aceasta amenință în mod direct viața pacienților, a afirmat într-un comunicat ministerul, precizând că peste 400 de persoane, dintre care 191 de pacienți, au fost relocați în altă clădire.
ONG-ul ”Medicins sans Frontieres” (MSF) a denunțat ”situația haotică, catastrofică” într-un interviu acordat vineri AFP și Reuters.
”Știm că în atac au fost ucise și rănite persoane, dar nu știm câte”, a spus ONG-ul.