Pădurea Letea afectată de caii crescuți în libertate: ”Peste 2.000 de copaci au fost distruși de aceşti cai”
Guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Gabriel Marinov, a declarat că Pădurea Letea este afectată de caii crescuţi în libertate în Delta Dunării.
Declarațiile au fost făcute în cadrul unei şedinţe organizate de Prefectura judeţului pe tema ecvinelor din rezervaţie. Tot în cadrul aceleași ședințe, grupul de iniţiativă SOS Caii Deltei a atras atenţia asupra faptului că, persoanele care îşi revendică în momentul de faţă caii abandonaţi în Deltă trebuie să suporte şi consecinţele legale care decurg din fapta iniţială, aceea de abandon al unui animal.
„Peste 2.000 de exemplare de copaci din pădurea Letea au fost distruse de aceşti cai. Noi am făcut tot ce am putut de-a lungul anilor pentru ca pădurea să fie păzită de aceşti cai. Din pădurea Caraorman au fost eliminate toate rumegătoarele mari, iar azi nu mai avem probleme cu ele“, a declarat guvernatorul Gabriel Marinov.
În ultimii ani, pădurea Letea a fost împrejmuită de două ori. În momentul de faţă se realizează un proiect similar şi pentru zona Sărături Murighiol.
„Administratorul şi unitatea administrativ-teritorială sunt responsabili de daunele produse de cai“, a menţionat guvernatorul RBDD.
Grupul SOS Caii de la Letea a atras atenția asupra fenomenului de abandon care are loc în Deltă.
„Când un proprietar are o tentativă de a înregistra proprietatea asupra acestor animale abandonate, el acceptă implicit că a comis o serie de contravenţii cu privire la obligaţiile pe care le avea faţă de aceste animale, inclusiv din punct de vedere sanitar-veterinar, ca să nu mai vorbesc din punctul de vedere al legii protecţiei animalelor, care sancţionează chiar şi abandonarea animalelor cu amendă de la 3.000 la 12.000 de lei pe cap de animal“, a menţionat Iliev.