Ce urmează pentru Pakistan și Iran după ce s-au bombardat reciproc
Tensiunile dintre Pakistan și Iran par să se domolească, dar preocupările lor de securitate la frontieră se vor fi adâncit, spun analiștii.
Pakistan și Iran au convenit să detensioneze situația după lovituri militare reciproce asupra teritoriilor lor în această săptămână, dar acest episod dezvăluie o lipsă de încredere între vecini care va continua să afecteze relațiile lor chiar și după ce rachetele și acuzațiile s-au stins, spun analiștii.
În seara zilei de vineri, ministrul de externe al Pakistanului, Jalil Abbas Jilani, a vorbit cu omologul său iranian Hossein Amirabdollahian. „Cei doi miniștri de externe au convenit că cooperarea la nivel de lucru și coordonarea strânsă în domeniul contraterorismului și al altor aspecte de interes reciproc ar trebui consolidate. De asemenea, au convenit să detensioneze situația”, a declarat un comunicat al ministerului de externe pakistanez.
Târziu în seara de marți, Iranul a efectuat lovituri cu rachete și drone în provincia Balochistan a Pakistanului, ucigând cel puțin doi copii și rănind trei. Teheranul a declarat că această incursiune rară la graniță a vizat Jaish al-Adl, o grupare armată sunnită musulmană acuzată de atacuri în interiorul teritoriului iranian al Sistan-Baluchestan.
În mai puțin de 48 de ore, Pakistanul a răspuns cu lovituri militare „precise” care au ucis cel puțin nouă persoane, inclusiv patru copii și trei femei. Rapoartele media iraniene, citând oficiali de stat, au spus că cei uciși erau „neiranieni”, sugerând că ar fi putut fi cetățeni pakistanezi.
Acțiunile militare rare între cele două țări au amenințat să escaladeze într-un conflict mai larg într-o regiune deja tensionată din cauza războiului Israelului de peste trei luni în Fâșia Gaza.
Prim-ministrul interimar pakistanez Anwaar-ul-Haq Kakar și-a întrerupt vizita la Davos, Elveția, unde participa la Forumul Economic Mondial. Vineri, a prezidat o reuniune a Consiliului Național de Securitate pentru a revizui situația de securitate.
Pe măsură ce Națiunile Unite și puterile mondiale au cerut reținere între cele două țări majoritar musulmane și aliatul lor apropiat China a oferit să medieze, Islamabad și Teheranul și-au temperat retorica.
Într-o declarație din vineri, Ministerul de Externe al Iranului a făcut referire la „guvernul prietenos și frate din Pakistan”. O declarație similară a Ministerului de Externe al Pakistanului de joi a spus că Islamabad „respectă pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Islamice Iran.”
Dar chiar și în acele declarații conciliante se ascundeau semne ale tensiunilor de frontieră care persistă între vecini și care au explodat sub forma atacurilor cu rachete din această săptămână.
Declarația iraniană din vineri a spus că se așteaptă ca Pakistanul „să respecte obligațiile sale de a preveni stabilirea de baze și de a desfășura grupuri armate teroriste pe teritoriul său”, numind siguranța cetățenilor săi drept „o linie roșie”. Iar Pakistanul a insistat că a lovit ținte în Iran „în urmărirea propriei sale securități și a interesului național, care este primordial și nu poate fi compromis”.
Analiștii au pus la îndoială motivul Iranului de a efectua atacuri în Pakistan în timpul asaltului Israelului asupra Gaza, care a implicat și aliați iranieni precum Hezbollah din Liban și Houthi din Yemen.
Joshua White, profesor de afaceri internaționale și cercetător non-rezident la think tank-ul Brookings Institution din Statele Unite, a declarat pentru Al Jazeera că Iranul și Pakistanul au motive ample să detensioneze situația după aceste „lovituri neobișnuite”.