Palatul Banffy a fost retrocedat. Ce se întâmplă cu Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

Publicat: 28 ian. 2022, 13:45, de Puterea.ro, în Turism , ? cititori
Palatul Banffy a fost retrocedat. Ce se întâmplă cu Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

Palatul în care funcționează Muzeul de Artă din Cluj-Napoca va fi retrocedat foștilor proprietari, iar Consiliul Județean va deveni chiriaș în clădire, potrivit unei decizii a instanței.

Ultimul descendent al familiei nobiliare care a deținut Palatul Bánffy din centrul Clujului, a fost Dionisie Banffy, un împătimit al jocurilor de noroc. Acesta s-a împrumutat la negustorul sibian Nicolae Roșca, după ce a acumulat datorii colosale. Cum n-a mai putut să-i restituie datoriile, a trebuit  să-i dea în schimb mai multe apartamente în incinta Palatului. Acum, urmaşii negustorului vor deveni proprietarii unei părţi din palat, potrivit Observatornews.ro

„Noi am luptat foarte mult, aproape 20 de ani prin instanţe pentru a rămâne proprietarii şi administratorii acestui loc, dar ce s-a hotărât săptămâna trecută în şedinţa Consiliului Judeţean a fost să iniţiem şi să aprobăm procedurile de repartizare, compartimentalizare pe apartamente”, a declarat Mihai Urezeanu, purtător de cuvânt al Consiliul Judeţean Cluj.

Destinația imobilului nu poate fi schimbată timp de 10 ani

Directorul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca susţine, însă, că există lacune în documentele oficiale şi că, de fapt, negustorul nu ar exista în actele de proprietate.

„Nicăieri nu apare numele acestui personaj a căror descendenţi invocă că ar fi cumpărat pe petice de hârtie apartamente. Nu poţi să iei în calcul, să iei în seamă un testament din 1958 fără ca tu să fii proprietar. Deci el a lăsat moştenire ceva ce nu-i aparţinea”, a declarat Lucian Nastasă – director al Muzeului de Artă din Cluj.

Un lucru este clar: palatul se află in centrul orasului, unde preturile la apartamente au explodat, ceea ce ne duce la gândul că în spate ar putea să fie unele interese imobiliare.

Deocamdată, destinația imobilului nu poate fi schimbată în următorii zece ani, așa că Muzeul de Artă, unde se află peste 15.000 de opere, nu este în pericol să rămână fără sediu, susțin autoritățile locale.