Palatul Parlamentului, iluminat în albastru vineri seara, de Ziua europeană de luptă împotriva traficului de persoane

Publicat: 18 oct. 2024, 11:48, de Vera Popa, în POLITICĂ , ? cititori
Palatul Parlamentului, iluminat în albastru vineri seara, de Ziua europeană de luptă împotriva traficului de persoane

Clădirea Palatului Parlamentului va fi iluminată în albastru, vineri seara, între orele 19,00 şi 23,00, pentru a marca Ziua europeană de luptă împotriva traficului de persoane. Prin iluminarea clădirii Palatului Parlamentului, România se alătură astfel iniţiativelor globale care marchează în mod similar Ziua europeană de luptă împotriva traficului de persoane.

Conducerea Camerei Deputaţilor a aprobat, la începutul săptămânii, o solicitare a deputaţilor USR şi PSD Oana Ţoiu şi Florin Manole, care au motivat, în document, că în fiecare zi, un copil devine victimă a traficului de persoane, în fiecare şcoală sau centru rezidenţial poate fi o adolescentă în pericol, 88% din victime sunt fete şi femei, 50% au sub 18 ani.

„Fenomenul a fost ignorat prea mulţi ani, dar cum nu poate nimeni ignora o uriaşă clădire iluminată în albastru, aşa nu se poate ignora numărul mare de victime şi reţele organizate care le trafichează şi este important ca fiecare caz să fie sesizat poliţiei şi fiecare victimă protejată. Nici societatea şi nici factorul politic nu trebuie să mai tolereze nicio abatere. (…) Iluminarea Palatului Parlamentului în albastru este un simbol al solidarităţii pentru toţi cei care au căzut victime traficului de persoane. Fiecare lumină aprinsă simbolizează o viaţă salvată, o speranţă renăscută. În spatele statisticilor sunt oameni, familii distruse, copii cărora li s-a furat copilăria. De Ziua europeană de luptă împotriva traficului de persoane, ne angajăm cu toţii să luptăm şi mai puternic pentru ei, să nu mai închidem ochii şi să acţionăm pentru a opri această suferinţă fără margini”, au precizat cei doi.

Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane este marcată, la 18 octombrie, cu scopul de a creşte nivelul de conştientizare a populaţiei asupra acestei forme de crimă organizată.

Instituită în anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European, precum şi a propunerii înaintate de Comisia Europeană, această zi are rolul de a influenţa în mod pozitiv deciziile şi acţiunile guvernelor, autorităţilor locale şi celorlalte instituţii publice cu privire la sclavia modernă, de a stimula comunicarea şi interacţiunea între organizaţiile care activează în acest domeniu, potrivit www.eeas.europa.euwww.juridice.rowww.18octombrie.ro şi https://anitp.mai.gov.ro.