Palatul Ştirbey e scos la vânzare, după ce Ministerul Culturii nu l-a mai vrut
Palatul Ştirbey din Buftea este scos la vânzare de către un lichidator. De ani de zile, în curtea Palatului și în unele dintre clădiri se organizează nunți și petreceri. Prețul de pornire este de ordinul milioanelor de euro.
Palatul Știrbey este scos la vânzare de lichidator la prețul de pornire de 8 milioane de euro, potrivit unui anunţ public realizat de Euro Insol, lichidator judiciar al debitoarei Bucharest Arena, compania care deţine palatul şi domeniul Ştirbey.
Licitaţia publică de vânzare a Palatului Știrbey va avea loc la data de 29 iunie la sediul Euro Insol din Bucureşti.
Ministerul Culturii și Consiliul Județean Ilfov nu mai vor Palatul Știrbey
Palatul Ştirbey este un activ încadrat ca monument istoric iar înainte de a fi scos la vânzare de către lichidator au fost efectuate demersurile specifice în vederea exercitării dreptului de preempţiune privind intenţia de a cumpăra domeniul Ştirbey. Nici Ministerul Culturii, nici Consiliul Judeţean Ilfov şi nici Consiliul Local Buftea nu au vrut domeniul Ştirbey.
„Domeniul Ştirbey este extrem de generos, are potenţial turistic, se poate construi aici un hotel, un centru de recuperare, preţul este foarte tentant. Raportat la potenţialul domeniului, preţul este mai mult decât accesibil”, potrivit lichidatorului Euro Insol, companie controlată de Remus Borza.
Construcţia palatului a început în anul 1850 la ordinul lui Barbu Dimitrie Ştirbey, domnitor al Ţării Rmâneşti, şi a durat până în anul 1863. Domeniul se întinde pe o suprafaţă de 24 de hectare, din care 18 hectare reprezintă un parc cu copaci seculari (arbori de peste 400 de ani), lac interior şi deschidere către lacul Buftea.
Compania Bucharest Arena, ce are în acţionariat foşti angajaţi din Secretariatul General al Guvernului, a cumpărat în 2006 domeniul şi Palatul Ştirbey de la moştenitorii familiei Ştirbey, într-o tranzacţie de 9 milioane de euro.
Acționarii voiau să construiască un hotel pe domeniul Știrbey
Planul acţionarilor era să dezvolte pe domeniul Ştirbey un hotel, o sală polivalentă dar şi restaurante, ceea ce nu s-a mai concretizat, în condiţiile în care la finalul lui 2019 compania intra în faliment.
Datele publice arată că acţionarii companiei Bucharest Arena sunt în prezent Valerian Mareş (fostul proprietar al firmei Producţie Ardealul), cu un pachet de 29,83%, Staicu Ilie Olteanu, cu un pachet de 29,83%, Dan Octavian Cociş (fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului în perioada 2001-2004), cu 19,89%, Emil Pop, cu 19,89% şI Cristian Vladimir Singer, cu 0,55%, potrivit datelor de pe confidas.ro.