Pământul își pierde rezervele de apă dulce. Trilioane de tone au dispărut doar în acest secol

Publicat: 29 apr. 2025, 06:28, de Alice Călin, în Mediu , ? cititori
Pământul își pierde rezervele de apă dulce. Trilioane de tone au dispărut doar în acest secol
Sursa foto - freepik.com

O cercetare recent publicată în revista Science aduce vești îngrijorătoare. Pământul își pierde rezervele de apă dulce. Studiul arată că rezervele de apă dulce de pe continente din râuri, lacuri sau acvifere subterane, s-au diminuat cu trilioane de tone.

Măsurători alarmante

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au folosit date din satelit, măsurători ale variațiilor nivelului mării și observații asupra modificării axei de rotație a Pământului. Aceste măsurători au arătat că doar între 2005 și 2015 s-au pierdut aproape 1,3 trilioane de tone de apă.

Cele mai mari pierderi au fost înregistrate la nivelul solului. Între 2000 și 2002, umiditatea solurilor a scăzut atât de abrupt încât, anual, această pierdere a dus la o creștere a nivelului mărilor cu aproape 2 milimetri.

Pierderea apei din soluri a continuat și după 2002, însă într-un ritm mai lent. Între 2003 și 2016, au dispărut încă un trilion de tone de apă la nivel planetar.

Pământul își pierde rezervele de apă dulce

Cauza principală pentru pierderea rezervelor de apă dulce ale planetei este creșterea temperaturilor, atât în atmosferă, cât și în oceane. Schimbările climatice modifică tiparele de precipitații și accelerează evaporarea și transpirația plantelor, reducând capacitatea solurilor de a reține umezeala.

Chiar și atunci când plouă abundent, mare parte din cantitatea de apă se scurge rapid la suprafață, în loc să pătrundă în sol. Această apă ajunge rapid în mări și oceane, agravând pierderea globală de apă dulce. Mai mult, contribuie la ridicarea nivelului oceanelor.

În plus, extracția excesivă a apelor subterane contribuie la această pierdere și, conform unor studii recente, influențează chiar și rotația axei Pământului.

Cei mai mulți oameni au auzit demult despre pericolul topirii ghețarilor. Însă pierderea apei din soluri și pânze freatice este la fel de periculoasă. Această tendință afectează agricultura, alimentarea cu apă potabilă și stabilitatea ecosistemelor. Cercetătorii avertizează că, în lipsa unor măsuri de combatere a încălzirii globale și de gestionare responsabilă a resurselor de apă, dispariția apei potabile va continua.