Pământul pierde o secundă! Cum o recuperăm?

Publicat: 29 mart. 2024, 10:25, de Radu Caranfil, în ACTUALITATE , ? cititori
Pământul pierde o secundă! Cum o recuperăm?

Rotirea Pământului amenință să se joace cu percepția noastră despre timp, cu ceasurile și cu societatea într-un mod fără precedent. Dar doar pentru o secundă. Pentru prima dată în istorie, timpul mondial poate fi nevoit să ia în considerare scăderea unei secunde din ceasurile noastre în câțiva ani, deoarece planeta se rotește puțin mai repede decât obișnuia. Potrivit unui studiu, ceasurile ar putea sări peste o secundă, numită „a doua negativă”, în jurul anului 2029.

Este o situație fără precedent și importantă„, a declarat autorul principal al studiului, Duncan Agnew, un geofizician la Instituția Scripps de Oceanografie de la Universitatea California, San Diego. „Nu este o schimbare uriașă în rotația Pământului care ar conduce la vreo catastrofă sau ceva, dar este ceva remarcabil. Este încă o indicație că ne aflăm într-un moment foarte neobișnuit.

Topirea gheții la ambele poluri ale Pământului a contracarat accelerarea planetei și este probabil să fi întârziat această secundă globală de confruntare cu aproximativ trei ani, a declarat Agnew.

Ne îndreptăm către o secundă negativă„, a declarat Dennis McCarthy, fost director al timpului pentru Observatorul Naval al SUA, care nu a făcut parte din studiu. „Este doar o chestiune de moment.

Este o situație complicată care implică fizica, politica globală, schimbările climatice, tehnologia și două tipuri de timp.

Pământul are nevoie de aproximativ 24 de ore pentru a se roti, dar cuvântul cheie este „aproximativ„.

Timp de mii de ani, mișcarea de rotație a Pământului a fost într-un proces de încetinire, cu rata variind de la un moment dat la altul, au spus Agnew și Judah Levine, un fizician din divizia de timp și frecvență a Institutului Național de Standarde și Tehnologie.

Încetinirea este cauzată în principal de efectul mareelor, care este generat de atracția Lunii, a mai spus McCarthy.

Asta nu a contat până când ceasurile atomice au fost adoptate ca standard oficial de timp acum mai bine de 55 de ani. Acelea nu au încetinit.

Aceasta a stabilit două versiuni ale timpului – astronomic și atomic – care nu s-au potrivit. Timpul astronomic rămânea în urmă cu 2,5 milisecunde în fiecare zi în raport cu timpul atomic. Acest lucru însemna că ceasul atomic arăta miezul nopții dar, pentru Pământ, miezul nopții sosea un fragment de secundă mai târziu, a spus Agnew.

Acele fracțiuni zilnice de secunde s-au cumulat, devenind secunde întregi la câțiva ani. Începând din 1972, timpul internațional a decis să adauge o „secundă intercalată” în iunie sau decembrie pentru ca timpul astronomic să ajungă la pas cu timpul atomic, numit Timp Universal Coordonat sau UTC. În loc să treacă de la 11:59 și 59 de secunde la miezul nopții, va fi încă o secundă la 11:59 și 60 de secunde. O secundă negativă ar trece de la 11:59 și 58 de secunde direct la miezul nopții, trecând peste 11:59:59.

Asta nu a fost important până când computerele au devenit omniprezente. Iar computerele nu știu cum să gestioneze adăugarea unei secunde, au spus Agnew și McCarthy. În 2012, unele sisteme informatice au gestionat greșit secunda intercalată, cauzând probleme Reddit, Linux, companiei aeriene Qantas și altora, au spus experții.

Care este necesitatea acestei ajustări în timp, de vreme ce provoacă atâtea probleme?

se întreabă McCarthy.

Sistemul de sateliți al Rusiei se bazează pe timpul astronomic, așa că eliminarea secundelor intercalate le-ar provoca probleme, au spus Agnew și McCarthy. Astronomii și alții au vrut să păstreze sistemul care ar adăuga o secundă intercalată ori de câte ori diferența între timpul atomic și cel astronomic se apropie de o secundă.

În 2022, timpul lumii a decis că, începând cu anii 2030, vor schimba standardele pentru inserarea sau ștergerea unei secunde intercalate, făcând mult mai puțin probabile erorile de sincronizare globală. (Timpul mondial este reglementat și monitorizat de organizații internaționale precum Bureau International des Poids et Mesures (BIPM) și International Telecommunication Union (ITU). Aceste organizații stabilesc standardele pentru timpul atomic și coordonează introducerea secundelor intercalate pentru a menține coerența între timpul atomic și cel astronomic.)

Companiile de tehnologie precum Google și Amazon au instituit, unilateral, propriile soluții pentru problema secundelor intercalate prin adăugarea treptată a fracțiunilor de secundă pe durata unei zile întregi, a spus Levine.

Luptele sunt atât de serioase tocmai pentru că mizele sunt atât de mici„, a spus Levine.

Apoi adăugați efectul „ciudat” al scăderii, nu al adăugării unei secunde intercalate, a spus Agnew. Va fi probabil mai dificil să se sară peste o secundă deoarece programele software sunt proiectate să adauge, nu să scadă timpul, a spus McCarthy.

McCarthy a spus că trendul către nevoia unei secunde negative este clar, dar el crede că este mai mult legat de faptul că Pământul devine mai rotund din cauza schimbărilor geologice de la sfârșitul ultimei ere glaciare.

Trei alți oameni de știință au spus că studiul lui Agnew are sens, considerând dovezi convingătoare.

Dar Levine nu crede că va fi nevoie într-adevăr de o secundă negativă. El a spus că trendul general de încetinire datorat mareelor există de secole și continuă, dar tendințele mai scurte din nucleul Pământului vin și pleacă.

Iar noi rămânem În căutarea timpului pierdut. Pe care nici o secundă negativă sau pozitivă nu ni-l poate aduce înapoi.

.