Pambac preia silozurile și FNC-ul firmei Mândra din Bârlad. Fabrica de ulei așteaptă încă cumpărător

Publicat: 28 mart. 2022, 13:49, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Pambac preia silozurile și FNC-ul firmei Mândra din Bârlad. Fabrica de ulei așteaptă încă cumpărător

Cerealcom Bacău, parte a grupului de companii Pambac, unul dintre cele mai mari grupuri româneşti din agribusiness-ul local, cu o cifră de afaceri totală de aproximativ 740 milioane de lei în 2021 a cumpărat active agroindustriale în valoare de 13,15 milioane lei (peste 2,6 milioane euro) din patrimoniului firmei Mândra, societate aflată în reorganizare, anunță  CITR.

„Tranzacţionarea activelor către grupul Pambac, un brand românesc de tradiţie, este în linie cu misiunea noastră de a descoperi investitori care cred în Romania şi care pun în valoare activele achiziţionate, cu scopul de a genera mai departe valoare în economie. Achiziţia pachetului de active, aflat în patrimoniul societăţii Mândra SA, de către o companie cu experienţă în domeniu şi dorinţă de dezvoltare indică premisele unor investiţii rapide şi eficiente în modernizare, retehnologizare, optimizare şi extinderea capacităţilor de stocare”, a declarat Flavius Drăghici, manager de vânzări CITR.

El susține că deşi este un context dificil, se poate observa că agricultura joacă un rol esenţial în economie. “Oportunităţile există, trebuie doar să profităm de ele, pentru că, dacă nu o facem noi, altcineva o va face cu siguranţă”, a mai spus Drăghici.

Pachetul de active, vândut de administratorul judiciar al Mândra, include baze de depozitare pentru cereale în Tg. Frumos (judeţul Iaşi) şi Roşieşti (judeţul Vaslui), dar şi un siloz pentru cereale şi FNC (fabrică de nutreţuri concentrate) în Tecuci (judeţul Galaţi). Activele sunt amplasate în zone cu agricultură intensivă şi au acces la infrastructură, atât rutieră, cât şi feroviară.

Vânzarea pachetului de active a fost realizată prin licitaţie, iar preţul final a depăşit cu peste 50% preţul de pornire, după ce companii importante din agribusiness la nivel local şi naţional au manifestat interes şi au luat parte la licitaţie.

Ce se întâmplă cu fabrica de ulei

Un alt activ industrial din patrimoniul Mândra, Fabrica de ulei din Bârlad, cu o capacitate de circa 2.500 de tone/lună și care a fost înființată în urmă cu peste 100 de ani la inițiativa industriașului Nicolae Malaxa, aşteaptă investitori, fiind scoasă la vânzare în cadrul unei proceduri de negociere direct, arată CITR.  Mai ales în contextul dat, acest sector de activitate îşi consolidează poziţia strategică şi are perspective mari de creştere.

Valoarea tranzacţiilor realizate în ultimii 3 ani de CITR depăşeşte 280 milioane euro. Cele mai multe valorificări în ultimii 3 ani au implicat următoarele categorii de bunuri: mobile (12%), imobile (81%) şi afaceri la cheie (7%).

CITR, o companie Impetum Group, este liderul pieţei de insolvenţă şi restructurare din România încă din 2008, administrând anual un patrimoniu de 1 miliard de euro.