Până când se poate circula în străinătate cu cărți de identitate normale
Românii vor putea să circule în străinătate până la punerea în circulaţie la nivel naţional a cărţilor de identitate electronice, cu cărţi de identitate normale emise, începând cu data de 1 ianuarie 2024.
Guvernul a adpotat, joi, o Ordonanţă de Urgenţă care modifică art.13 alin.(3) din OUG nr.97/2005, astfel încât şi acele cărţi de identitate emise după data de 31 decembrie 2023 să poată să fie folosite în continuare ca documente de călătorie.
O astfel de măsură a fost luată pentru a nu îngrădi dreptul la libera circulaţie a cetăţenilor până la punerea în circulaţie cărţii electronice de identitate.
Citeste si Cât timp se eliberează gratuit cartea de identitate electronică
Astfel, dacă este vorba de cărţi de identitate emise până la data de 31 decembrie 2023, aflate în termen de valabilitate, ele vor constitui document de călătorie în statele membre ale UE, dar și în statele terţe care le recunosc ca document de călătorie, conform condiţiilor stabilite de reglementările europene.
Cărți electronice de identitate, până la sfârșitul anului
Până la sfârșitul anului 2023, toți românii ar putea să aibă cărți electronice de identitate. Anunțul a fost făcut de chestorul de poliţie Cătălin Giulescu, împuternicit director general al DGEP, care susține că până la finele anului, cartea electronică de identitate (CEI) ar putea fi emisă la nivelul tuturor serviciilor publice comunitare din ţară. Pot fi folosite, însă și acele cărți de identitate normale, dacă este cazul.
Românii care nu îşi doresc o carte de identitate cu suport electronic, vor putea opta pentru o carte de identitate simplă, care va avea acelaşi format, cu aceleaşi elemente de securitate, cu excepţia suportului de stocare.
Trecerea la un nou format al actului de identitate este „strict necesară”, pentru că este vorba „de documente care sunt supuse anumitor riscuri care evoluează”.
„Vom iniţia extinderea la nivel naţional, în cea de-a doua parte a acestui an, a CEI şi a cărţii de identitate simple, pentru cei care nu îşi doresc o carte de identitate cu suport electronic.
Este vorba de un act de identitate de acelaşi format şi folosind aceleaşi materii prime precum cartea electronică de identitate şi aceleaşi elemente de securitate, pe care le avem înmagazinate în CEI, cu excepţia suportului de stocare. Trecerea la un nou format al actului de identitate este strict necesară.
Potrivit tuturor studiilor existente, cel puţin la nivel european, un format al documentelor de identitate este necesar la fiecare patru – cinci ani, pentru că vorbim de nişte documente care sunt supuse anumitor riscuri şi riscurile evoluează. Noi avem acest document de identitate pe care îl emitem şi astăzi, punerea lui în circulaţie s-a făcut în 1997. Folosim tehnologii de producţie la nivelul anilor ‘ 90, tehnologii depăşite din punct de vedere tehnic.
Pe de altă parte, avem şi foarte multe plângeri, petiţii în ceea ce priveşte dimensiunea documentului de identitate, considerată neadecvată în acest moment. În aceste condiţii beneficiem şi de dispoziţiile Regulamentului 1157/2019, care se aplică direct începând cu 2 august 2021 pe teritoriul României, şi care ne impune trecerea la un nou format securizat de act de identitate”, a explicat Cătălin Giulescu.