Pana de curent din Peninsula Iberică nu a fost rezultatul unui atac

Publicat: 29 apr. 2025, 20:10, de Alice Călin, în ACTUALITATE , ? cititori
Pana de curent din Peninsula Iberică nu a fost rezultatul unui atac
Sursa foto - freepik.com / Pana de curent

Gestionarul rețelei electrice din Spania, Red Eléctrica de España (REE), a exclus orice posibilitate ca pana de curent să fi fost cauzată de un atac cibernetic. Conform reprezentanților, REE nu a detectat nicio modificare nepermisă în sistemele de control ale rețelei.  Pana de curent de luni a afectat atât Spania, cât și cea mai mare parte a Portugaliei timp de mai multe ore, fără nicio explicație concretă din partea autorităților.

Ce a provocat pana de curent

Potrivit REE, incidentul a fost cauzat de o deconectare bruscă a unor unități de producție din sud-vestul Spaniei. În zona respectivă se regăsește cea mai mare parte din capacitatea de energie solară a țarii. Două evenimente consecutive, produse la distanță de doar o secundă și jumătate, au declanșat un dezechilibru în rețea electrică, pe care sistemul nu a mai reușit să-l stabilizeze la timp.

Deși unele voci au sugerat că parcurile fotovoltaice și eoliene ar fi de vină pentru incident, organizațiile de profil și experți independenți au respins categoric aceste acuzații.

Fundación Renovables a explicat că oprirea unor centrale regenerabile de mari dimensiuni a fost un efect al dezechilibrului de frecvență. Protocoalele de siguranță ale acestora întrerup automat producția în astfel de cazuri, pentru a evita posibilele avarii.

Așadar, nu sursele de energie regenerabilă au cauzat problema, ci au fost doar una dintre victimele acesteia.

Un semnal de alarmă pentru infrastructura electrică a Spaniei

Premierul spaniol Pedro Sánchez a anunțat crearea unei comisii care va investiga cauzele exacte ale incidentului. Acesta a reamintit și că sursele regenerabile sunt esențiale pentru securitatea energetică a Spaniei.

Pana de curent de luni readuce în discuție vulnerabilitatea energetică a Peninsulei Iberice. Rețeaua electrică a acesteia este, în mare parte, izolată de cele de pe restul continentului. De asemenea, specialiștii recomandă investiții suplimentare în infrastructură și soluții locale precum panourile solare cu capacitate de stocare. Acestea ar fi capabile să asigure măcar o autonomie parțială în cazuri de urgență.

Confederația oamenilor de afaceri CEOE estimează că pierderile provocate de pana de curent de luni se ridică la aproximativ 1,6 miliarde de euro. În același timp, asociația lucrătorilor independenți ATA estimează că prejudiciile pentru micii antreprenori ajung la aproximativ 1,3 miliarde de euro. Sectoarele cele mai afectate au fost ospitalitatea, comerțul și industria grea.

Sistemul energetic al peninsulei a reușit, pe parcursul nopții, să revină aproape de capacitatea normală. Marți dimineață acoperea până la  99,9% din cererile de energie. Potrivit Fundación Renovables, flexibilitatea sistemelor de energie regenerabilă a ajutat la stabilizarea rețelei într-un timp atât de scurt.