Pană majoră în sistemul de tranzacţii al BCE. Tranzacții de 1,9 trilioane de dolari, blocate

Publicat: 27 feb. 2025, 22:45, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Pană majoră în sistemul de tranzacţii al BCE. Tranzacții de 1,9 trilioane de dolari, blocate

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat, joi, că sistemul său informatic, care gestionează tranzacţii în valoare de 1,9 trilioane de dolari pe zi în întreaga regiune, înregistrează o pană majoră, lăsând băncile şi companiile să evalueze cu experții proprii impactul potenţial al situaţiei, transmite Reuters.

Banca Greciei, una dintre cele 24 de bănci centrale care utilizează acest sistem, a anunțat că, din cauza defecţiunii, transferurile interbancare nu sunt în prezent posibile.

BCE a precizat că un canal de urgenţă va rămâne deschis, pentru ”plăţi foarte critice”.

Sistemul European al Băncilor Centrale include BCE şi băncile centrale naţionale ale statelor membre UE, indiferent dacă acestea au adoptat sau nu moneda unică euro.

Recent Banca Centrală Europeană (BCE) a reînnoit aranjamentul privind furnizarea de lichiditate în euro Băncii Naționale a României (BNR), prin intermediul unei linii repo.

Nu există informații oficiale de la BNR, dacă au fost transferate tranșe din acest aranjament, sau dacă blocarea tranzacțiilor a afectat și Banca Națională.

„Liniile de lichiditate au ca scop prevenirea tensiunilor de finanțare pe piețele internaționale și a unor efecte nedorite asupra stabilității piețelor financiare. În baza acestui aranjament, BNR poate împrumuta până la 4,5 miliarde euro de la BCE. Linia repo va putea fi utilizată până la 31 ianuarie 2027, cu excepția cazului în care va fi prelungită.”, preciza, pe 7 februarie, Banca Națională.

Platforma pan-europeană TARGET 2 Securities (T2S), utilizată pentru finalizarea tranzacţiilor în numerar şi titluri de valoare în cele 24 de ţări din zona euro, împreună cu băncile centrale şi BCE însăşi, a raportat o defecţiune în canalele de comunicare, fără a oferi mai multe detalii.

Surse din domeniul tranzacţiilor au declarat că și comunicaţiile au fost întrerupte, iar statutul tranzacţiilor de la momentul penei rămâne neclar.

Problema a afectat comunicaţiile critice dintre depozitarii centrali de titluri de valoare (CSD), infrastructura de bază a pieţelor financiare. Participanţii la piaţă comunică în mod obişnuit cu T2S prin intermediul CSD-urilor sau al băncilor centrale.

Michael Thomas, partener în cadrul echipei de servicii financiare Hogan Lovells şi expert în structura pieţei, a declarat că incapacitatea sistemului de decontare ar putea avea o varietate largă de consecinţe potenţiale.

”În lanţurile de tranzacţii, unde fiecare etapă depinde de finalizarea celeilalte, o întrerupere poate afecta întreaga serie de tranzacţii. Cu cât întârzierea este mai mare, cu atât impactul asupra lichidităţii din sistemul financiar este mai mare, deoarece numerarul nu poate fi utilizat din cauza incapacităţii de a finaliza tranzacţiile cu titluri de valoare”, a spus el.

Potrivit site-ului BCE, problemele anterioare ale sistemului T2S din ultimii doi ani au fost, de obicei, rezolvate relativ rapid. Pana de joi a fost raportată la ora 07:30 GMT şi continua încă la ora 15:40 GMT.

”Eurosistemul ia toate măsurile necesare pentru a rezolva incidentul cât mai curând posibil”, a declarat BCE, promiţând o actualizare ulterioară la ora 16:00 GMT.

Pieţele europene de acţiuni, valută şi obligaţiuni păreau să funcţioneze normal, potrivit datelor LSEG.

Decontarea tranzacţiilor durează două zile lucrătoare, ceea ce înseamnă că eventualele perturbări ar putea deveni vizibile la începutul săptămânii viitoare.

Un trader din Londra a declarat că echipa sa nu are un precedent pentru o astfel de pană, BCE fiind sub o presiune extremă pentru a restabili operaţiunile înainte de termenul limită de la ora 16:00 GMT.

Depozitarii centrali de titluri de valoare, precum Clearstream, au anunţat pe site-ul lor că decontarea titlurilor de valoare în euro va fi întârziată. Alţii, precum Euroclear, nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

O sursă familiară cu situaţia a declarat că unii clienţi Euroclear ar putea întâmpina întârzieri în procesarea tranzacţiilor lor.

Sistemul European al Băncilor Centrale include BCE şi băncile centrale naţionale ale statelor membre UE, indiferent dacă acestea au adoptat sau nu moneda unică.