Până să se deprecieze față de euro, leul a luat prima trântă față de dolar

Publicat: 03 ian. 2025, 13:16, de Cristian Dogaru, în Finanțe , ? cititori
Până să se deprecieze față de euro, leul a luat prima trântă față de dolar
Cursul BNR: Euro, dolarul şi aurul, peste cursul mediu din acest an în raport cu leul

Cursul de schimb euro-dolar s-a depreciat agresiv din septembrie 2024, evoluție dictată de politica monetară și efectul Trump, fapt ce se reflectă și în cotațiile leului față de dolar.

Cursul leu-dolar nu are legătură cu ce se întâmplă în economia locală și nici cu tranzacțiile valutare interne, ci reprezintă conversia cotațiilor euro-dolar de pe plan extern în cele ale cursului euro-leu din piața internă.

Și cum în ultima vreme euro se depreciază accelerat față de dolar iar cursul euro-leu este încă stabil, avem simultan un leu mai slab față de moneda americană.

De la un curs mediu de 4,55 lei/dolar în decembrie 2023, am avut unul de 4,74 lei/dolar în decembrie 2024 pentru ca la începutul lunii ianuarie să vedem 4,81 lei/dolar (curs BCE în 3 ianuarie).

CEC-ul de pildă cumpăra dolari cu 4,79 lei și îi vindea cu 4,89 lei în dimineața zilei de 3 ianuarie, destul de aproape de cotația la vânzarea de euro (5,02 lei/euro).

La finalul lunii septembrie aveam o cotație euro-dolar în piețele internaționale de 1,12 iar în prezent aceasta a ajuns la 1,03, cea mai mică de la finalul anului 2022.

Cauzele acestei evoluții? Politica monetară și efectul Trump

Cum economia europeană stagnează iar cea din SUA se menține încă pe creștere, politica monetară din spațiul euro reflectă această stare a economiilor iar europenii au început să taie mai repede dobânzile.

Să ne uităm cum au evoluat acestea în cele două mari spații economice în ultimii 2 ani.

Dobânda Fed era de 0,25% în ianuarie 2022, moment în care presiunile inflaționiste încep să își facă simțită prezența. Până în decembrie 2022, prin majorări succesive în pași de 0,25% și 0,5% se ajunge la nivelul de 4,5%.

Din februarie 2023 și până în august se urcă până la 5,5%, nivel menținut un an întreg, până în august 2024. Urmează apoi 3 tăieri, de 0,5% și 0,25% (două), ultima operată în decembrie, până la nivelul din prezent, de 4,5%.

În martie 2022 dobânda BCE era de 0%. Decembrie 2022 o găsește la 2,5% iar în septembrie 2023, după alte majorări succesive se ajunge la nivelul de 4,5%, nivelul maxim din acest ciclu. Din iunie 2024 BCE începe să taie la rândul său dobânda, ultima modificare din decembrie 2024 ducând-o la 3,15%.

Deci cei care plasează acum bani în euro trebuie să se mulțumească cu dobânzi semnificativ mai mici decât cei care o fac în dolari, proporționale cu diferența dintre dobânzile de politică monetară (4,5% vs 3,15%).

Economia SUA a crescut cu 3,1% în al treilea trimestru al anului 2024 în vreme ce în zona euro avansul a fost de numai 0,4%.

Și la nivel politic diferențele sunt majore, în SUA alegerile au oferit o majoritate stabilă, republicanii având majoritatea și în camere, în vreme ce în Europa vor exista alegeri anticipate în Germania și există instabilitate în Franța.

Nu în ultimul rând, politica președintelui Trump de a pasa factura războiului din Ucraina spre Europa, care va fi obligată în plus să cumpere gaze lichefiate din SUA după anularea tranzitului gazului rusesc prin conducte și să își majoreze cheltuielile de apărare (în favoarea industriei militare din SUA) vor slăbi și mai mult economia spațiului euro, greu încercată în ultimul an.

Deci motivele de creștere a dolarului în fața euro sunt cât se poate de palpabile. Și, până la minimul ultimilor 5 ani (raport euro-dolar de 0,97 în septembrie 2022), nici nu ar mai fi o distanță mare de parcurs.