Pandemia ascunsă: Milioane de oameni mor din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice
În întreaga lume, în 2019, peste 1,2 milioane de oameni au murit din cauza infecțiilor provocate de bacterii rezistente la antibiotice, potrivit unui studiu de referință. Adică, mai mult decât numărul anual de decese provocate de malarie sau SIDA, transmite BBC.
În acest sens, oficiali din domeniul medical din Marea Britanie spun despre rezistența la antimicrobiene (AMR) că este o ”pandemie ascunsă”, care ar putea apărea în urma Covid-19, dacă antibioticele nu vor fi prescrise în mod responsabil.
Așadar, principala cauză a acestui fenomen alarmant este folosirea excesivă a antibioticelor înregistrată în ultimii ani chiar pentru infecții banale. Treptat, antibioticele au devenit mai puțin eficiente împotriva infecțiilor grave. Astfel, s-a ajuns în faza în care unii oameni mor din cauza infecțiilor comune, tratabile anterior, deoarece bacteriile care le provoacă au devenit rezistente la tratament.
Raportul subliniază că acest fenomen este mai accentuat în țările sărace, dar rezistența la antimicrobine amenință sănătatea tuturor.
Infecții ale căilor respiratorii
Estimarea deceselor globale cauzate de AMR, publicată în The Lancet, se bazează pe o analiză a 204 țări, efectuată de o echipă de cercetători internaționali, condusă de Universitatea din Washington.
Ei estimează că până la cinci milioane de oameni au murit în 2019 din cauza bolilor în care AMR a jucat un rol – pe lângă cele 1,2 milioane de decese pe care le-a provocat direct.
În același an, se apreciază că SIDA (sindromul imunodeficienței dobândite) a provocat 860.000 de decese și malaria, 640.000.
Majoritatea deceselor cauzate de AMR au fost cauzate de infecții ale căilor respiratorii inferioare, cum ar fi pneumonia, și infecții ale fluxului sanguin, care pot duce la sepsis.
MRSA ( Staphylococcus aureus rezistent la meticilină ) a fost deosebit de periculos, în timp ce E. coli și alte câteva bacterii au fost, de asemenea, legate de niveluri ridicate de rezistență la medicamente.
Pe de altă parte, în multe regiuni ale globului, populația se confruntă cu accesul redus la antibiotice eficiente, subliniază dr. Raman Laxminarayan de la Centrul pentru Dinamică, Economie și Politica Bolilor de la Washington.