Pandemia de COVID 19 și „Marea Resetare” de la Davos
Pandemia de coronavirus a schimbat radical în acest an agenda întregului mapamond și o va schimba cu siguranță și în următorii ani. Certitudinea că viitorul va fi cu totul altul decât până acum este tema summitul economic de anul viitor de la Davos.
Într-o conferinţă on-line din luna iunie 2020 dedicată organizării viitorului Forum Economic Mondial (FEM) din ianuarie 2021, aflaţi sub presiunea pandemiei COVID19, participanţii au convenit ca tema centrală care va marca cel de al 51-lea meeting al FEM de la Davos să fie „Marea Resetare” („The Great Reset”).
Organizată într-o configuraţie unică, cu participare fizică dar şi on-line, la reuniunea din frumosul oraş alpin elveţian urmează să participe lideri ai guvernelor, reprezentanţi de vârf ai lumii afacerilor, ai societăţii civile,ai unor alte organizaţii interesate de evoluţia economiei mondiale, de pe întregul glob şi nu numai. Întâmplîtor sau nu, la câteva săptămâni după ce Forumul Economic Mondial (FEM) și-a lansat inițiativa proprie – „Marea resetare”, a urmat lansarea unei noi cărți intitulată „Covid-19: Marea resetare”, scrisă de Klaus Schwab, președintele executiv al Forumului Economic Mondial (FEM) – și de Thierry Malleret, directorul senior al Rețelei Globale de Risc al instituției respective.
Fiecare țară, de la Statele Unite la China, trebuie să participe, și fiecare industrie, de la petrol și gaze la tehnologiile digitale, trebuie să fie transformată”, afirmă Klaus Schwab, fondatorul și președintele FEM, într-un articol publicat pe site-ul Forumului. „Pe scurt, avem nevoie de o Mare Resetare a capitalismului”, conchide Schwab. Dar schimbările nu se vor rezuma doar la industrie, ci la „toate aspectele societăților și economiilor noastre” trebuie „restructurate”, „de la educație la contractele sociale și condițiile de muncă”.
Alături de Schwab, la reuniunea virtuală a FEM din iunie au participat Prințul Charles, unul dintre primii partizani ai Marii Resetări, Gina Gopinath, economist șef al FMI, Antonio Guterres, secretarul general al ONU și președinții unor corporații importante, precum Microsoft sau BP. De asemenea, au participat activiști de la grupuri precum Greenpeace International și profesori universitari, toți partizani ai Marii Resetări.
„Avem o strălucită oportunitate să extragem ceva bun din această criză – undele sale de șoc fără precedent i-ar putea face pe oameni mai receptivi față de marile viziuni ale schimbării”, a spus Prințul Charles
în alocuțiunea sa. „Este o oportunitate pe care nu am mai avut-o niciodată și probabil că nu vom mai avea vreodată”, a subliniat moștenitorul tronului britanic.
Dar, surprinzător, declarația prințului Charles seamănă uimitor cu cea pe care George Soros o făcea cu o lună înainte de reuniunea virtuală a FEM din iunie, tot despre formidabila oportunitate pe care COVID o reprezintă pentru globalism: „Suntem într-un moment revoluționar, în care putem realiza ceea ce părea de neconceput.”
Însă, ultima carte a lui Klaus Schwab „COVID-19: Marea Resetare”, nu lasă nicio îndoială că pandemia de coronavirus este „oportunitatea de aur” pentru a accelera ritmul schimbărilor către un „nou normal”.
Este cu adevărat cutremurător faptul că, descriind cum se va instaura Noua Ordine (pe care o numește A Patra Revoluție Industrială), Schwab privește COVID-19 drept un moment crucial pentru istoria planetară, comparabil cu Nașterea lui Iisus Hristos: „Vor urma schimbări radicale cu asemenea consecințe încât unii experți vorbesc despre o eră «înainte de coronavirus» (IC) și de o eră «după coronavirus» (DC). Vom continua să fim surprinși deopotrivă de rapiditatea și de natura neașteptată a acestor schimbări – pe măsură ce se vor combina unele cu altele, ele vor genera consecințe de gradul doi, trei, patru etc., provocând efecte în cascadă și nemaivăzute.”
Rămâne de văzut cum va arăta efectiv lumea de mâine după acest tsunami globalist și cum va fi viața omenirii după era COVID 19.