Panică la Autoritatea Aeronautică Civilă: Vânătoare de „trădători” după dezvăluirile din publicația noastră despre salarii și nepotism

Publicat: 06 feb. 2025, 08:18, de Cristian Matache, în Dezvăluiri , ? cititori
Exclusiv
Panică la Autoritatea Aeronautică Civilă: Vânătoare de „trădători” după dezvăluirile din publicația noastră despre salarii și nepotism

Dezvăluirile despre salariile uriașe și practicile de nepotism din Autoritatea Aeronautică Civilă Română, publicate de Puterea, au provocat agitație în instituție, declanșând o amplă operațiune de identificare a sursei scurgerii de informații.

Directorul Nicolae Stoica a reacționat vehement, iar surse din interior vorbesc despre o adevărată „vânătoare de vrăjitoare”. Se verifică serverele instituției pentru a descoperi cine a furnizat datele către redacția noastră. Tensiunea este amplificată de faptul că premierul a luat act de dezvăluiri și ar urma să trimită Corpul de Control pentru a analiza neregulile semnalate. Urmează verificări amănunțite privind atât angajările controversate, cât și remunerațiile din cadrul instituției.

Un ordin ministerial ce ridică semne de întrebare

La o zi după apariția articolului nostru, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a elaborat un proiect de ordin curios. Acesta completează Programul Național de Control al Calității în domeniul Securității Aviației Civile (PNCC-SECA). Oficial, documentul introduce noi prevederi privind raportarea evenimentelor de securitate în aviația civilă, însă formularea generală a acestuia lasă loc de interpretări periculoase.

Conform ordinului, orice persoană fizică sau juridică – inclusiv pasageri, echipaje de zbor și agenți aeronautici – poate raporta „orice eveniment și orice informație percepute ca fiind un pericol real sau potențial pentru securitatea aviației civile”.

Teoretic, ordinul nu prevede explicit raportarea celor care furnizează informații presei sau altor persoane despre activitatea Autorității Aeronautice Civile Române (AACR) sau a altor entități din aviație. Scopul declarat este raportarea incidentelor și amenințărilor de securitate.

Totuși, formularea este suficient de generală („orice eveniment și orice informație percepute ca fiind un pericol real sau potențial pentru securitatea aviației civile”) încât ar putea fi interpretată și utilizată într-un mod abuziv. De exemplu, cineva ar putea raporta că un coleg a divulgat informații interne către presă, sub pretextul că această acțiune „afectează securitatea aviației”.

Într-un astfel de scenariu, sistemul ar putea funcționa ca un instrument de intimidare sau control al fluxului de informații, mai ales dacă Autoritatea interpretează raportările într-un mod extensiv.

Dacă există o astfel de intenție, ea nu este explicită în document, dar totul depinde de cum va fi aplicat acest ordin în practică și de ce tipuri de „evenimente” vor fi considerate relevante pentru securitate.

Ordin modificare PNCC-SECA.ordin

Salarii exorbitante și rețele de interese

În timp ce se pregătesc măsuri împotriva celor care au divulgat informații, faptele dezvăluite de Puterea rămân fără explicație. Listele cu salariile și rețeaua de relații de familie din cadrul AACR arată dimensiunea unei probleme mai vechi: un sistem în care oamenii potriviți cu pilele potrivite reușesc să obțină posturi bine plătite, chiar și fără pregătirea necesară.

Consiliu de Administrație:

  • Bogdan Mîndrescu, zis sforarul „Vuitton” al Ministerului Transporturilor – 307.000 lei
  • Ilea George Bogdan – 312.000 lei (soția lucrează tot la stat, AFIR, 122.370 lei)
  • Alexandru Anghel – 242.000 lei
  • Taropa Lucian – 290.000 lei (soția lucrează tot la stat, la Camera Deputaților)
  • Neacșu Mihai – 106.476 lei (soția lucrează tot la stat, Protecția Consumatorilor și Consiliul Concurenței)
  • Mike Eduard – 243.023 lei (soția lucrează tot la stat, la Imprimeria Națională)

Câteva salarii din AACR, la care trebuie adăugate prime, sporuri și alte beneficii:

  • Nicolae Stoica – 327.649 lei + componenta variabilă anuală (care poate dubla suma)
  • Braulete Roxana – șef serviciu – 187.640 lei
  • Claudia Vîrlan – șef serviciu – 211.235 lei (soțul, care lucrează la EASA, nu își declară veniturile)
  • Roxana Găitan – șef serviciu – 138.507 lei (nu are facultatea de aeronave, deși este înlocuitor de director general)
  • Tronaru Dragoș – director – 185.451 lei
  • Silviu Trentea – director – 195.663 lei
  • Ivan Daniel – director – 160.934 lei
  • Desdemona Călătescu – șef serviciu licențe – 151.404 lei (nu are facultatea de aeronave și nu a terminat nicio facultate, dar a fost promovată de directorul Stoica)
  • Adrian Arhire – director – 113.236 lei
  • Mădălina Catrina – șef serviciu – 127.186 lei
  • Remus Dogaru – șef serviciu – 153.973 lei
  • Cornelia Petcovici – șef serviciu – 140.000 lei
  • Silviu Gafița – șef serviciu – 121.181 lei (soția lucrează tot la AACR, ca inspector aeronautic, deși nu are facultatea de aeronave – 107.990 lei)

Familia înainte de competență

Aceste venituri urmează să crească, întrucât directorul Stoica a mărit grilele de salarizare în 2024, pentru că nu ajungeau primele lunare pentru a recompensa. De asemenea, la Autoritatea Aeronautică Civilă Română continuă să se angajeze exclusiv rude, cu salarii de zeci de mii de lei. Iată câteva exemple:

  • Cristian Tecuceanu, angajat la AACR în cadrul Direcției Navigabilitate, are postul suspendat în prezent, deoarece ocupă funcția de director general la AIAS.
  • Alexandru Arsenie, angajat la Serviciul Administrativ, este fratele lui Mircea Arsenie, IT-ist în cadrul AACR. Există suspiciuni de mușamalizare a angajării sale, având în vedere că un contracandidat a depus o plângere la minister și la agenția funcționarilor publici, iar directorul Stoica l-ar fi amenințat. Cu toate acestea, plângerea nu a avut niciun efect. În plus, fiul lui Mircea Arsenie se află în prezent la internship la Serviciul Siguranță și Conformare și i se pregătește un post.
  • Florin Mihalache, fost director al Departamentului Contracte la Aeroportul Henri Coandă, este în prezent angajat în cadrul departamentului IT la AACR. Compartimentul IT este considerat unul deosebit în cadrul AACR, iar salariile IT-iștilor sunt semnificativ mai mari decât cele ale inspectorilor aeronautici, deși aceștia lucrează doar câteva ore pe zi și nu sunt aproape niciodată prezenți la instituție. Stoica ar putea oferi mai multe detalii despre aceste diferențe salariale.
  • Tanja Mihalache, fiica lui Florin Mihalache, este în prezent angajată la Serviciul Siguranță și Conformare. Se pare că, având în vedere că tatăl său lucrează în cadrul AACR, nu este necesar să deții o facultate de aeronave pentru a ocupa un post în domeniul siguranței aeronautice.
  • Roxana Găitan (fosta angajată la AIAS și la Ministerul Transporturilor) a fost promovată Șef Serviciu Siguranță și Conformare și este și înlocuitor de director general. Doamna nu are nici măcar facultatea de aeronave. Poate de aceea nu are CV-ul încărcat pe website-ul AACR, deși este obligatoriu prin lege?
  • Iulia Tache – fiica generalului Tache, internship la Direcția Navigabilitate, i se pregătește un post.
  • Patricia Constantinescu – fosta angajată la Aeroportul Henri Coandă, în prezent angajată la Serviciul Comunicare (ea a absolvit facultatea de drept la Universitatea Hyperion, fiind angajată la aeroport pe toată perioada studiilor). Ambii părinți ai acesteia încă lucrează la aeroport și sunt prieteni de familie ai lui Nicolae Stoica. Familia Constantinescu nu a considerat de cuviință să își treacă veniturile în declarația de avere… le-au șters cu negru.
  • Roxana Popa – angajată la Serviciul Comunicare. Lipsește de la birou aproape tot timpul. A fost adusă pe un post suspendat, al doamnei Carmen Mușat (fostă angajată la SRI).
  • Valentina Mihaela Divricean, sora consulului de onoare al României în Statele Unite, Mircea Divricean, și fostă Miss România, a avut întreaga carieră exclusiv în sectorul public. După ce a lucrat la Ministerul Culturii, este în prezent angajată la Serviciul Comunicare al AACR. Absolventă a facultății de drept, doamna Divricean s-a angajat inițial la departamentul Juridic al AACR, fiind ulterior transferată la Secretariat și apoi la Relații Internaționale. În perioada în care domnul director general a avut trei secretare, acum a rămas doar cu două. Fosta Miss România a fost luată pentru o perioadă de 2 săptămâni la Montreal, în ciuda faptului că era doar o simplă secretară la momentul respectiv. De asemenea, a fost două săptămâni la Chicago, deplasare care a inclus o „echipă” de 10 salariați.
  • Mădălina Catrina, fiica generalului Catrina, a fost promovată în funcția de Șef Serviciu Comunicare, deși a absolvit facultatea de drept la o universitate privată.
  • Andreea Andreiaș, fost secretar de stat în Ministerul de Interne, este acum consilier al domnului Stoica. De asemenea, există mai mulți pensionari din diverse domenii, cum ar fi armata, care au fost angajați în AACR.
  • Mihai Marian este angajat la Serviciul Financiar din Direcția Economică și Administrativă, care în prezent numără 27 de angajați și continuă să crească.

Ce urmează?

Situația de la AACR a atras atenția la cel mai înalt nivel, iar reacțiile din interiorul instituției confirmă gravitatea dezvăluirilor. Dacă premierul își va trimite Corpul de Control, așa cum se vehiculează, rămâne de văzut dacă se vor lua măsuri reale sau dacă scandalul va fi mușamalizat.

În orice caz, încercările actuale de a găsi „vinovați” pentru scurgerea de informații arată că AACR este mai preocupată de controlul intern decât de reformarea sistemului. O reformă reală ar trebui să înceapă prin eliminarea conflictelor de interese și stabilirea unor criterii clare pentru promovare, bazate pe competență, nu pe apartenența la „familia AACR”.