Pansament pentru stomac: Planta care face minuni pentru organism dacă este consumată corect
Hiperaciditatea gastrică, dar şi tulburările gastrice şi duodenale stau la baza apariţiei bolii de reflux gastroesofagian sau a altor boli şi determină apariţia simptomelor care ne afectează viața în mod direct.
Ceaiul din flori de salcâm combate aciditatea gastrică şi atenuează senzaţia de arsură. Prepară o infuzie din florile plantei din două linguriţe de salcâm peste care torni 250 ml de apă clocotită. Acoperă recipientul şi lasă la infuzat 15 minute. Bea două trei căni de ceai, înainte de masă. La fel de eficientă este şi mierea de salcâm, cunoscută pentru tratarea ulcerelor cauzate de bacteria Helicobacter pylori.
Florile de salcâm se consumă ca atare sau în salate. Inhalarea îndelungată a parfumului de salcâm are un efect dovedit de calmare și relaxare. Putem consuma și tinctură de salcâm, câte 10 picături seara și dimineața și se prepară astfel: 20g flori uscate se macerează cu 100 ml de alcool timp de 10-14 zile.
Pătlagina atenuează iritaţiile
Frunzele şi seminţele plantei reduc inflamaţiile mucoasei intestinale, acţionând ca un burete în absorbţia toxinelor. De asemenea, atenuează iritaţiile de la nivelul mucoasei stomacului. Prepară un ceai dintr-o linguriţă de plantă uscată şi 200 ml de apă clocotită. Acoperă cana şi aşteaptă 10 minute, apoi strecoară. Bea ceaiul la nevoie, dar nu mai mult de trei căni pe zi, conform Antena 3.
Medicii recomandă evitarea alimentelor care cresc aciditatea gastrică, precum: sucurile cu acid şi citrice, apa carbogazoasă, apa de la robinet (din cauza conţinutului crescut de clor), sucul de roşii, condimentele, mâncărurile picante, laptele integral, mezelurile.
Contraindicate sunt şi fumatul sau alcoolul în doze mari, cafeaua, ciocolata, cacaua. Recomand evitarea, nu interzicerea acestor alimente şi, pe cât posibil, nu combinarea acestora. Aşadar, cafeaua să nu se bea pe stomacul gol, sau să nu se consume în aceeaşi zi şi ciocolată şi mâncăruri picante sau oricare altă combinaţie.
Alimentele care contribuie la alcalinizarea conţinutului gastric (scad aciditatea) sunt: apa plată cu pH alcalin (> 7,5), apă de izvor, alcoolul în doze mici, laptele degresat, alimente bogate în proteine sau glucide, precum carnea, migdalele, alunele, cartofii, orezul, ovăzul, piureul de mere, bananele, fructele uscate, ananasul.