Papa care a avut curajul să nu mai aibă toate răspunsurile
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Proiect-nou-1-13.jpg)
Reforma unei instituții vechi de două milenii nu se face niciodată în pași de marș. Biserica Catolică nu s-a mișcat niciodată repede, iar cel care i-a ținut timona în ultimul deceniu nu a fost nici iconoclastul radical așteptat de progresiști, nici apărătorul de neclintit al tradiției dorit de conservatori. Papa Francisc a fost, mai degrabă, un lider spiritual care a îndrăznit să tacă acolo unde alții dictau. Un papă care a ascultat, mai degrabă decât să proclame.
Jorge Mario Bergoglio a urcat pe tronul pontifical venind din Buenos Aires – din „sfârșitul lumii”, cum s-a numit el însuși. Acel sud profund al continentului latino-american i-a oferit o lentilă diferită. Nu l-a preocupat să răspundă imediat la întrebarea „Ce trebuie să creadă omul?”, ci să înțeleagă „Ce trăiește omul azi – și cum îl poate însoți Biserica?”.
O reconfigurare a puterii, tăcută dar reală
Francisc a inițiat o redesenare tăcută a geografiei autorității în Biserică. Nu prin decrete spectaculoase, ci prin gesturi și decizii de structură. A încurajat conferințele episcopale să ia inițiative, a evitat centralismul roman și a promovat sinodalitatea – nu ca simplă consultare, ci ca model autentic de funcționare a Bisericii.
„Nu este oportun ca Papa să înlocuiască episcopii locali în discernământul tuturor problemelor care se prezintă pe teritoriile lor. În acest sens, simt nevoia de a proceda la o descentralizare salutară.”
(Evangelii Gaudium, 16)
Pentru Francisc, o Biserică vie trebuia să respire local, nu doar să execute ordine de la centru. A ales procesele în locul controlului, chiar cu riscul incertitudinii. Și-a asumat pluralitatea și i-a încurajat pe episcopi să nu mai aștepte directive, ci să-și asculte popoarele.
Omul, nu regula, în centrul atenției
Una dintre cele mai curajoase deplasări operate de pontificatul său a fost schimbarea accentului: de la legalismul abstract la discernământul concret. Nu a modificat dogma, dar a cerut ca aceasta să fie aplicată cu luciditate, compasiune și realism pastoral.
„Timpul este superior spațiului. A da prioritate timpului înseamnă a se preocupa mai ales de a iniția procese decât de a stăpâni spații.”
(Evangelii Gaudium, 223)
În Amoris Laetitia, a susținut că, în anumite condiții, persoanele divorțate și recăsătorite puteau primi Împărtășania. A fost un apel la conștiință, nu un decret revoluționar. A respins categorisirile grăbite și a invitat la o evaluare a fiecărui caz în parte.
„Nu putem spune că toți cei care se află într-o situație așa-numită «iregulată» trăiesc într-o stare de păcat mortal.”
(Amoris Laetitia, 301)
Nici conservatorii, nici progresiștii nu s-au declarat mulțumiți. Dar în acel spațiu de tensiune – între fidelitatea față de învățătură și empatia față de viața reală – s-a manifestat forța unei reforme tăcute, dar esențiale.
Autoritate prin vulnerabilitate
Modelul său de conducere nu s-a bazat pe infailibilitate impusă, ci pe vulnerabilitate asumată. Nu a impus cuvântul ultim, ci a cultivat întrebarea. Nu s-a erijat în judecător, ci în însoțitor. A refuzat inflexibilitatea și a proclamat deschiderea ca formă de curaj.
„Dacă o persoană este gay și caută Dumnezeu și are bunăvoință, cine sunt eu să o judec?”
(Conferință de presă, 2013)
A fost o voce rară: nu pentru că a răsturnat dogmele, ci pentru că a ales să nu le folosească drept scuturi împotriva realității. A apărat demnitatea umană chiar și atunci când nu a fost popular să o facă.
„Biserica nu este o vamă, ci casa Tatălui, unde este loc pentru fiecare, cu viața sa trudnică.”
(Evangelii Gaudium, 47)
O Biserică pe drum, nu pe tron
Francisc nu va fi ținut minte pentru spectacole de forță instituțională, ci pentru inversarea subtilă de direcție: Biserica nu mai apăra bastioane, ci mergea în întâmpinarea celor rătăciți. Nu mai pretindea că are toate răspunsurile, ci oferea spațiu pentru întrebări și proces.
„Realitatea este mai importantă decât ideea.”
(Evangelii Gaudium, 231)
A fost un pontificat al umilinței active. N-a oferit siguranțe teologice comode, dar a deschis drumuri. Reforma lui nu a fost o revoluție, ci o re-umanizare. Nu a schimbat lumea, dar a arătat că lumea poate fi însoțită altfel.
Și pentru asta, va fi amintit.