Papa Francisc, apel către liderii Lumii, la Davos: Inteligența Artificială să servească binelui global
Papa Francisc a lansat un apel, ,,la un efort colectiv din partea liderilor” Lumii, pentru a se asigura că Inteligența Artificială (AI) va servi binelui global, într-un mesaj adresat reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial (WEF), de la Davos.
Vorbind în numele Sanctității Sale Papa Francisc, Cardinalul Peter Kodwo Turkson al Sfântului Scaun a spus că tema Reuniunii Anuale din acest an a Forumului Economic Mondial 2025 – Colaborare pentru Era Inteligentă – oferă o oportunitate de a reflecta asupra Inteligenței Artificiale, ca o unealtă puternică atât pentru cooperare, cât și pentru unitate.
Citind o scrisoare adresată de Suveranul Pontif, lui Klaus Schwab, fondatorul Forumului Economic Mondial și președinte al Consiliului de Administrație, Kodwo Turkson a spus că Biserica Catolică a fost dintotdeauna o apărătoare a avansării științei, tehnologiei și artelor, considerându-le domenii vitale pentru colaborare și dezvoltare pentru umanitate.
Cu toate acestea, Papa ,,a avertizat că guvernele și mediul de afaceri au responsabilitatea de a exercita diligența și vigilența necesare în adoptarea AI”.
„Potențialul AI de a produce rezultate de netăgăduit, asemănătoare cu cele umane, ridică îngrijorări etice profunde, în special în ceea ce privește impactul său asupra crizei tot mai mari a adevărului în discursul public”, a scris Suveranul Pontif.
El a făcut apel la un efort colectiv între corporații, instituții, guverne și organizații internaționale pentru a asigura că AI servește binele tuturor. A adăugat că, prin promovarea unei culturi a responsabilității etice, AI poate contribui la o societate globală mai unită și mai dreaptă.
X X X
Într-un discurs special, președintele argentinian Javier Milei și-a exprimat punctele de vedere ferme asupra unei game largi de subiecte. În ceea ce privește politica economică, el a îndemnat liderii să caute noi abordări, spunând că „scenariul ultimilor 40 de ani s-a încheiat” și că a venit momentul să „se rupă de vechile practici și să fie îndrăzneți”.
El a menționat Argentina ca exemplu de urmat. „Lumea a îmbrățișat Argentina. Argentina a devenit un exemplu global de responsabilitate fiscală, de angajament în a-și onora obligațiile și, evident, un angajament de a rezolva problema inflației.”
Câștigătorul Premiului Nobel și consilier principal al guvernului din Bangladesh, Muhammad Yunus, a vorbit despre protestele studențești care au dus la căderea unei dictaturi de 15 ani în țara sa în luna iulie 2024.
„Aceasta este cea mai puternică generație din istoria umanității”, a anunțat el, înainte de a se adresa politicienilor din întreaga lume: „Le permiteți tinerilor să avanseze? Trebuie să înțelegeți această generație și să o pregătiți.”,a spus el.
Yunus a descris reformele pe care le întreprinde pentru a pregăti țara de 171 de milioane de oameni pentru alegeri libere și corecte, posibil chiar până la sfârșitul anului 2025.
Reflectând asupra rolului studenților, el a spus: „Tehnologia i-a schimbat – nu mai sunt tineri din Bangladesh, sunt tineri globali.” A avertizat orice lider politic care încearcă să împiedice ascensiunea tinerilor: „Acea explozie va veni – nu o puteți opri.”
Reuniunea Anuală a Forumului Economic Mondial 2025, a avur loc la Davos-Klosters, între 20 și 24 ianuarie, și a reunit lideri globali sub tema Colaborare pentru Era Inteligentă.