Papa Francisc, la Liturghia duminicală în spital

Publicat: 16 feb. 2025, 17:21, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Papa Francisc, la Liturghia duminicală în spital

Papa Francisc a participat duminică la Liturghie la spitalul unde a fost internat pentru bronșită, renunțând la tradiționala rugăciune ”Angelus”, rostită de la  balconul Pieței Sf. Petru din Roma, transmite Vatican news.

De asemenea, Vaticanul și-a exprimat speranța  că pontiful în vârstă de 88 de ani își va păstra puterea pentru anul jubiliar.

Vaticanul a anunțat, sâmbătă,că papa suferă de o „infecție a tractului respirator”, fără febră.

Potrivit Vatican news, ”analizele efectuate în cursul zilei au confirmat infecția tractului respirator. Terapia a fost ușor modificată pe baza constatărilor microbiologice suplimentare. Testele de laborator de astăzi arată ameliorarea unor parametri. În cursul dimineții, el a primit Sfânta Euharistie”.

Pentru a facilita recuperarea, personalul medical i-a prescris papei ”odihnă absolută”.

Papa Francisc a dat curs recomandării medicilor și nu a fost la rugăciunea săptămânală ”Angelus” după Liturghia de duminică de la Bazilica Sf. Petru. Pontiful și-a cerut scuze într-o scrisoare către un grup de artiști și alte personalități  cu care avea programată o întâlnire.

„Mi-ar fi plăcut să fiu printre voi, dar, după cum știți, sunt aici la spitalul Gemelli pentru că mai am nevoie de tratament pentru bronșită”, a scris PapaFrancisc.

”Construiți punți!”

În timpul Liturghiei de duminică de la Bazilică Sfântul Petru, prezidată de obicei de papă, cardinalul Jose Tolentino de Mendonça a citit omilia scrisă de pontif.

„Trăim într-o perioadă în care se ridică noi ziduri, când diferențele devin mai degrabă un pretext pentru divizare decât o oportunitate de îmbogățire reciprocă”, a rostit cardinalul. „Dar voi, bărbați și femei din lumea culturii, sunteți chemați să construiți punți”.

Șeful biroului de sănătate al Conferinței Episcopale Italiene, Massimo Angelelli, a declarat pentru AFPTV că este „absolut necesar ca (papa) să-și recapete puterile”, deoarece „Jubileul este încă lung”.

Potrivit Bisericii Catolice, 2025 este declarat  „An jubiliar”, ocazie cu care se preconizează că Roma va atrage peste 30 de milioane de vizitatori.

Declarat la fiecare 25 de ani, Jubileul se dorește a fi o perioadă de reflecție și penitență, marcată de o listă lungă de evenimente culturale și religioase, majoritatea prezidate de papă.