Papa Francisc militează împotriva supraturismului și îndeamnă tinerii să se desprindă de telefoane

Publicat: 28 apr. 2024, 17:43, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Papa Francisc militează împotriva supraturismului și îndeamnă tinerii să se desprindă de telefoane
Papa Francisc în vizită la Veneția

Papa Francisc, în vârstă de 87 de ani, a avertizat, duminică, la Veneţia cu privire la impactul supraturismului asupra mediului înconjurător, în timpul unei slujbe oficiate în faţa a peste 10.000 de credincioşi în Piaţa San Marco.

Aceasta este prima deplasare efectuată de suveranul pontif în afara Romei în ultimele şapte luni. În urmă cu doar câteva săptămâni, un episod de oboseală accentuată manifestată de Papa Francisc, în perioada Paștelui catolic, a stârnit îngrijorare la Vatican.

Astăzi liderul de la Vatican a părut într-o formă fizică bună şi a onorat un program încărcat: după o vizită într-o închisoare pentru femei şi un discurs susţinut în faţa tinerilor din Veneţia, el s-a deplasat în Piaţa San Marco traversând un pod amenajat provizoriu peste Canal Grande, escortat de numeroase gondole care navigau în laguna italiană.

Evocând „frumuseţea încântătoare” a Oraşului Dogilor, papa Francisc – care a făcut din ecologie o cauză centrală a pontificatului său – a enumerat „numeroasele probleme care îl ameninţă”, printre care schimbările climatice, „fragilitatea patrimoniului cultural” şi supraturismul.

„Veneţia este una cu apele pe care se află şi, fără îngrijirea şi protecţia acestui cadru natural, ar putea chiar să înceteze să mai existe”, a avertizat liderul de la Vatican în omilia sa.

Este o afirmaţie care rezonează cu evenimentele actuale, deoarece oraşul italian, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO, tocmai a introdus o taxă de intrare de cinci euro pentru turiştii de o zi, în încercarea de a reduce numărul vizitatorilor.

Ca de obicei, liderul Bisericii Catolice i-a binecuvântat pe credincioşi de la bordul unui papamobil, o mică maşină de golf, vopsită în alb şi decorată cu blazonul Vaticanului, în aplauzele mulţimii.

„Curaj şi mergeţi înainte! Nu renunţaţi!”

Papa Francisc a sosit duminică dimineaţă la bordul unui elicopter în curtea închisorii de pe insula Giudecca, în care a fost amenajat pavilionul Vaticanului la cea de-a 60-a ediţie a Bienalei de Artă Contemporană de la Veneţia – prima vizită oficială a unui suveran pontif la această importantă manifestare culturală.

 

În această fostă mănăstire ce găzduieşte femei care execută pedepse lungi, episcopul Romei, deosebit de sensibil faţă de chestiunea persoanelor marginalizate şi a universului carceral, a lansat un apel pentru un sistem penitenciar care să ofere deţinuţilor „instrumente şi spaţii de creştere umană, spirituală, culturală şi profesională”.

„Închisoarea este o realitate dură şi probleme precum suprapopularea, absenţa instalaţiilor şi a resurselor, incidentele violente generează atât de multe suferinţe. Însă ea poate deveni şi un loc de renaştere”, a subliniat Sanctitatea – sa.

„Curaj şi mergeţi înainte! Nu renunţaţi!”, a spus papa Francisc, după ce a primit cadouri cu produse realizate de deţinute, multe dintre ele fiind vizibil emoţionate.

Îndemn pentru tineri:„Desprindeți-vă de telefoanele voastre mobile!”

Înainte de oficierea slujbei religioase în Piața San Marco, papa Francisc a rostit un discurs în faţa unui grup de 1.500 de tineri reuniţi în faţa emblematicei Bazilici Santa Maria della Salute. Discursul său a fost marcat şi de câteva comentarii improvizate.

El i-a îndemnat pe tineri să nu-şi petreacă vieţile rămânând „lipiţi” de smartphone-uri, spunând că este vital să iasă din casele lor şi să ajute alţi oameni, în loc să fie egocentrici.

„Desprindeţi-vă de telefoanele voastre mobile şi mergeţi să vă întâlniţi cu oamenii!”, i-a îndemnat el pe tinerii italieni.

„Dacă ne concentrăm mereu doar pe noi înşine, pe nevoile noastre şi pe ceea ce ne lipseşte, ne vom regăsi mereu în acelaşi punct de plecare, plângându-ne pe noi înşine şi cu o faţă mohorâtă”, a spus el.

 

„Este un discurs plictisitor?”, i-a întrebat papa Francisc la un moment dat pe tinerii, care i-au răspuns prin strigăte de „nu”. „Sunteţi foarte politicoşi”, a răspuns suveranul pontif, stârnind hohote de râs în rândul tinerilor spectatori.

 

După Paul al VI-lea (1972), Ioan-Paul al II-lea (1985) şi Benedict al XVI-lea (2011), Francisc a devenit cel de-al patrulea papă care a vizitat oraşul Veneţia

Istoria Veneţiei este strâns legată de cea a papalităţii. În secolul al XX-lea, trei patriarhi ai Veneţiei au devenit papi.

După această deplasare, papa Francisc urmează să efectueze alte două călătorii în nordul Italiei: la Verona, în mai, şi la Trieste, în iulie. De asemenea, suveranul pontif este aşteptat să participle, în luna iunie, la summitul liderilor din G7, care se va desfăşura într-o staţiune de lux de lângă Bari.