Papa Ioan Paul I va fi beatificat în urma unei minuni pe care a săvârșit-o
Pe 4 septembrie, în bazilica San Pietro de la Vatican va avea loc ceremonia de beatificare a papei Ioan Paul I. Pentru beatificarea unui slujitor al lui Dumnezeu care nu este martir, Biserica cere o minune, iar pentru canonizare (chiar și a unui martir) cere o altă minune.
Nu pot fi supuse examinării decât presupusele miracole atribuite mijlocirii unui slujitor al lui Dumnezeu sau unui Fericit post-mortem. Procesul de recunoaștere a unei minuni se desfășoară conform reglementărilor stabilite în anul 1983 prin constituția apostolică „Divinus perfectionis magister”.
Și, da. Papa Ioan Paul I s-a dovedit a fi săvârșit o minune. Prin mijlocirea venerabilului slujitor al lui Dumnezeu, Albino Luciani, papa Ioan Paul I a vindecat o fetiță care suferea de o encefalopatie inflamatorie acută.
Congregația pentru Cauzele Sfinților relatează: „La 20 martie 2011, o fetiță de 11 ani a început să aibă dureri de cap puternice care au continuat până la 27 martie, când au apărut febra, vărsăturile, tulburările de comportament și de vorbire. În aceeași zi, a fost transportată de urgență la Paraná.
După examinările și tratamentul corespunzător, s-a pus diagnosticul de „encefalopatie epileptică cu debut acut cu status epileptic refractar de etiologie necunoscută”. Tabloul clinic era complex, caracterizat de numeroase crize zilnice, atât de severe încât a fost necesară intubarea pacientei. Întrucât nu se înregistra nicio ameliorare, la 26 mai 2011, fetița a fost transferată, cu un prognostic rezervat, la secția de terapie intensivă a unui spital din Buenos Aires. La 22 iulie 2011, tabloul clinic s-a înrăutățit și mai mult, cu apariția unei stări septice de bronhopneumonie.
Medicii curanți i-au convocat pe membrii familiei, prezicând posibilitatea unui ‚deces iminent’. La 23 iulie 2011, în mod neașteptat, a avut loc o ameliorare rapidă a șocului septic, care a continuat cu recuperarea ulterioară a stabilității hemodinamice și respiratorii. La 8 august 2011, pacienta a fost detubată; în data de 25 august, starea epileptică a apărut ca fiind rezolvată, iar la 5 septembrie pacienta a fost externată cu o rețetă pentru terapie medicamentoasă și de reabilitare. Fetița și-a recăpătat în mod complet autonomia fizică și psiho-cognitiv-comportamentală”.
Inițiativa de a-l invoca pe Ioan Paul I a fost luată de preotul paroh al parohiei de care aparținea complexul spitalicesc. Din documentul redactat de Congregația pentru Cauzele Sfinților aflăm că preotul „a mers la căpătâiul fetiței și i-a sugerat mamei ei ca împreună să ceară mijlocirea venerabilului slujitor al lui Dumnezeu, căruia preotul îi era foarte devotat”, de aceea – din punct de vedere teologic – legătura de cauzalitate între invocarea lui Ioan Paul I și evoluția clinică favorabilă, culminată cu vindecarea și recuperarea completă a fetiței era clară.
La 9 noiembrie 2017, a fost promulgat decretul de recunoaștere a virtuților lui Ioan Paul I, și odată cu recunoașterea minunii care a avut loc prin mijlocirea sa, preotul Luciani va fi ridicat la cinstea altarelor.