”Paracetamol challenge”. Semnele supradozajului
În legătură cu ”Paracetamol challenge”, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) avertizează că paracetamolul este un medicament sigur în doze corecte, dar poate deveni extrem de periculos atunci când este administrat în cantități excesive.
Avertismentul PRIMER vine după ce pe rețele sociale a apărut Paracetamol challenge. Această nouă provocare, pornită din Statele Unite, face numeroase victime printre tineri, deoarece ei nu cunosc riscurile la care se expun în cazul consumului exgerat de paracetamol. În acest sens, medicii vorbesc despre insuficiență hepatică severă, care poate duce până la transplant de ficat.
”Ingererarea acestuia în doze mai mari decât cele recomandate poate provoca efecte grave asupra sănătății. Pentru un adult, doza maximă este de 4 grame pe zi, iar depășirea acestei limite poate duce la afectarea severă a ficatului (insuficiență hepatică). În cazul copiilor, doza sigură este chiar mai mică, iar administrarea excesivă poate cauza leziuni hepatice ireversibile. În cazurile extreme, acest tip de supradozaj poate necesita inclusiv un transplant de ficat”, subliniază PRIMER.
De asemenea, PRIMER le recomandă părinților să discute cu adolescenții despre efectele consumului necontrolat de medicamente și despre influențele nocive ale rețelelor sociale asupra comportamentului sănătății mintale, în condițiile în care aceste platforme pot încuraja comportamente compulsive și creșterea nivelului de anxietate.
Supradozajul
Semnele supradozajului cu paracetamol depind de doză ingerată, de condițiile și de starea de sănătate preexistente. Ele pot apărea la 48 de ore după ingestie și provoacă: greață, vărsături și dureri de stomac, precizează Ministerul Sănătății. Alte simptome ale supradozajului sunt: lipsa poftei de mâncare, iritabilitatea, diareea, transpirația excesivă și convulsiile.
Când supradozajul este semnficativ, albul ochilor și pielea pot căpăta o nuanță galbenă, semn clar de afectare a ficatului.