Paradoxal, AI va duce la creșterea consumului de gaze naturale

Publicat: 06 mai 2024, 20:01, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Energie , ? cititori
Paradoxal, AI va duce la creșterea consumului de gaze naturale
Foto: asiandownstreaminsights.com

Producătorii de gaze naturale anticipează o creştere semnificativă a cererii în următorul deceniu, deoarece dezvoltarea inteligenţei artificiale (AI) duce la o creştere a consumului de energie electrică pe care sursele regenerabile ar putea să aibă dificultăţi să o satisfacă singure.

După un deceniu de stagnare a cererii de electricitare în SUA, aceasta este prognozată să crească cu până la 20% până în 2030, potrivit unei analize a Wells Fargo, publicată în aprilie.

Companiile energetice iau măsuri pentru asigurarea rapidă a energiei, deoarece dezvoltarea AI coincide cu extinderea producţiei interne de semiconductori şi baterii, precum şi cu electrificarea flotei de vehicule a naţiunii.

Numai centrele de date de AI sunt aşteptate să adauge aproximativ 323 terawaţi oră la consumul de energie electrică în SUA până în 2030, potrivit Wells Fargo. Cererea de energie estimată numai din AI este de şapte ori mai mare decât consumul anual de energie electrică actual al oraşului New York, de 48 terawaţi oră.

Goldman Sachs estimează că centrele de date vor reprezenta 8% din consumul total de energie electrică din SUA până la sfârşitul deceniului. Creşterea cererii de energie reprezintă o provocare pentru Amazon, Google, Microsoft şi Meta.

Companiile de tehnologie s-au angajat să îşi alimenteze centrele de date cu energie obținută din surse regenerabile pentru a reduce emisiile de carbon. Dar energia solară şi cea eoliană pot fi inadecvate pentru a face faţă sarcinii de electricitate, deoarece depind de vremea variabilă, potrivit firmei de consultanţă Rystad Energy.

Pe de altă parte, una dintre codițiile de funcționare în bune condiții a AI este alimentarea constantă și fără fluctuații cu energie electrică. Orice întrerupere poate genera erori, cu consecințe care pot fi majore, în unele situații. De exemplu, în domenii critice, cum sunt cele ale activității nucleare ori ale Apărării, ba chiar și în domeniul transporturilor, sincopele în funcționarea sistemelor automatizate, coordonate de AI, pot avea consecințe dintre cele mai grave.