Paradoxul longevității: europenii săraci trăiesc mai mult decât americanii bogați

Publicat: 07 apr. 2025, 06:16, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Paradoxul longevității: europenii săraci trăiesc mai mult decât americanii bogați

Un nou studiu publicat în New England Journal of Medicine arată că cei mai săraci locuitori ai Europei de Vest trăiesc, în medie, mai mult decât cei mai bogați americani.

Datele arată că rata mortalității în SUA a fost de 6,5 la mia de persoane, față de 2,9 în Europa de Nord și de Vest ,4,9 în Europa de Sud și 5,8 în Europa de Est.

Cercetarea a inclus date a peste 74.000 de persoane cu vârste între 50 și 85 de ani,din SUA și 16 țări europene, urmărindu-le evoluția din 2010 până în 2022. Țările au fost grupate în trei regiuni: Europa de Nord și de Vest, Europa de Sud și Europa de Est, arată articolul din New England Journal of Medicine.

Infrastructura socială face diferența

Deși în toate regiunile se confirmă că oamenii mai bogați trăiesc mai mult, studiul subliniază că diferența dintre bogați și săraci este semnificativ mai mare în SUA decât în ​​Europa.

Potrivit autorilor, cetățenii din Țările de Jos și Franța care trăiesc în condiții modeste au o speranță de viață mai mare decât americanii cu venituri mari.

Ce relevă datele despre SUA

Chiar și cei mai bogați americani au înregistrat o rată de supraviețuire comparabilă cu cea a europenilor săraci din vestul continentului și cu media generală a locuitorilor din Europa de Est.

Irene Papanicolas, de la Universitatea Brown, a declarat că „nici cei mai privilegiați americani nu sunt imuni la problemele sistemice care duc la scăderea speranței de viață”.

Factorii analizați

Pentru acuratețea concluziilor, studiul a luat în calcul variabile precum sexul, educația, starea civilă, fumatul, localizarea rurală sau urbană și istoricul medical, eliminând astfel influențele externe în analiza legilor dintre avere și supraviețuire.

Profesorul Martin McKee, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a menționat că programele sociale solide din Europa au un rol important în reducerea inegalităților din sănătate și în rândul celor cu venituri mici.

O lecție pentru sistemul american

Autorii subliniază că dacă SUA ar dori să crească speranța de viață și nivelul de bunăstare pentru întreaga populație, ar putea învața din politicile sociale aplicate în Europa, în special în regiunile nordice și vestice, unde programele publice oferă o protecție eficientă inclusiv cu venituri reduse.

Diferențele mari de avere din SUA și inegalitățile legate de accesul la sistemul de sănătate contribuie direct la mortalitate prematură, chiar și în rândul americanilor cu resurse semnificative.

Studiul sugerează că reducerea inegalitățile sociale și investițiile în infrastructura medicală accesibilă pot aduce beneficii reale întregii societăți, indiferent de nivelul averii.