Paradoxul tranziţiei… la economia verde! Cererea mondială de cărbune va continua să atingă noi niveluri record, până în 2027
Într-o perioadă în care toate organizaţiile internaţionale vorbesc despre tranziţia la economia verde, dar cheltuielile în acest domeniu, ale statelor dezvoltate, nu ţin deloc pasul cu ambiţiile şi obiectivele, cererea mondială de cărbune va continua să atingă noi niveluri record, până în 2027.
Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi recorduri în fiecare an, cel puţin până în 2027, se arată într-un raport publicat miercuri de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), care anterior estimase că anul trecut s-a atins un maxim istoric, scrie presa internaţională.
Conform celor mai recente previziuni ale IEA, cererea de cărbune va ajunge la aproape 8,9 miliarde tone până în 2027.
Cărbunele este combustibilul fosil care emite cel mai mult CO2.
Majorarea ponderii energiei regenerabile, de pe urma turbinelor eoliene şi a panourilor solare, ar trebui să afecteze cererea pentru cărbune.
Pentru a se ajunge la emisii nete zero până în 2050 şi a limita încălzirea globală în linie cu Acordul de la Paris, utilizarea cărbunelui ar trebui să scadă semnificativ în acest deceniu.
„Analiza noastră arată că cerea mondială de cărbune ar urma să atingă noi recorduri până în 2027, chiar dacă consumul de electricitate creşte semnificativ. Totuşi, factorii climatici – în special în China, cel mai mare consumator de cărbune mondial – va avea un impact major asupra tendinţelor pe termen scurt privind cererea de cărbune„, a apreciat Keisuke Sadamori, director în cadrul IEA.
În ultimii cinci ani, IEA a estimat că s-a ajuns la un nivel record al cererii de cărbune, apoi şi-a revizuit previziunile.
În 2024, cerea mondială de cărbune a fost cu aproximativ 9% mai ridicată decât se prognoza.
Deşi utilizarea cărbunelui a scăzut în Europa şi SUA, nu a fost suficientă pentru a compensa majorarea cererii în India şi China.