Parc agrovoltaic la Teiuș-Alba, în urma unei investiții de 50 de milioane de euro
O companie daneză investește 50 de milioane de euro într-un parc agrovoltaic la Teiuș – județul Alba. Acesta se întinde pe 80 de hectare de teren deținute de 130 proprietari care vor putea să-și țină animalele la pășunat în continuare.
Investiția va fi realizată de Eurowind Energy, dezvoltator şi operator danez de proiecte eoliene, solare şi hibride, care va începe, în luna octombrie, lucrările pentru construcţia parcului fotovoltaic cu o capacitate de 70 MW, aflat în apropierea oraşului Teiuş.
Parcul fotovoltaic, programat să devină operaţional în 2024, va fi dezvoltat pe o suprafaţă de 80 de hectare şi va avea 119.184 de module fotovoltaice, cu o capacitate totală de 70 MW, generând 102,05 GWh pe an.
Noul proiect va putea alimenta anual cu energie electrică până la 30.050 de gospodării.
„Noul parc agrovoltaic de la Teiuş va îmbina producţia de energie electrică din surse regenerabile (panouri fotovoltaice) cu agricultura, contribuind astfel la dezvoltarea zonei atât din punct de vedere energetic, cât şi al activităţilor agricole. 130 de proprietari vor putea folosi în scopuri agricole terenul de 80 de hectare pe care este construit parcul, animalele acestora având acces pentru a păşuna”, se arată într-un comunicat al companiei daneze.
Conceptul de proiect agrovoltaic presupune utilizarea la comun a aceleiaşi suprafeţe de teren atât pentru producţia de energie solară fotovoltaică, cât şi pentru agricultură, maximizând astfel resursele disponibile şi contribuind la diminuarea efectelor climatice.
Construcţia parcului reprezintă al patrulea proiect din România al companiei daneze.
„Ne-am propus ca, prin tot ceea ce facem, să contribuim la construirea unui viitor sustenabil, mai verde şi mai bun pentru noi toţi, iar parcul fotovoltaic de la Teiuş reprezintă încă un pas pe acest drum. Acest parc este doar începutul a ceea ce urmează ca parte a planurilor noastre în România, având un pipeline de proiecte energetice de aproximativ 4GW. Suntem convinşi că, investind în soluţii de energie regenerabilă, nu ajutăm doar la diminuarea provocării climatice globale, ci şi la dezvoltarea unor zone şi comunităţi, ceea ce ne bucură enorm şi ne motivează să continuăm în această direcţie”, a declarat Adrian Dobre, country manager România, Eurowind Energy.
Parcul fotovoltaic de la Teiuş este al patrulea proiect de energie regenerabilă dezvoltat de Eurowind Energy în România, compania având 12 parcuri energetice operaţionale în Europa cu o capacitate de 100 MW. Celelalte proiecte locale sunt parcurile fotovoltaice de la Halchiu, Măgurele (amândouă construite în anul 2013) şi Pufeşti (construit în anul 2012), fiecare cu o capacitate de 2,03 MW, 3,38 MW, respectiv 1,5 MW, însumând o capacitate de aproximativ 7 MW.
Eurowind Energy are peste 400 de angajaţi în 15 ţări europene şi în SUA, fiind prezent pe piaţa din România din anul 2011.