Întârzierea introducerii noului sistem informatic biometric de control la frontier a UE, Schema de intrare/ieșire (EES), ar putea fi legată de biroul rus al grupului IT francez Atos, care a fost angajat să dezvolte software-ul.

După cum relatează Schengen.News , dezvăluirea implicării Rusiei a ridicat serioase preocupări de securitate, deoarece sistemul urmărește să colecteze și să stocheze date biometrice ale tuturor vizitatorilor UE din țări non-UE. Procurorii UE investighează în prezent implicarea biroului Atos din Moscova în crearea sistemului.

Financial Times a relatat că firma franceză a folosit angajați cu sediul în Rusia pentru a achiziționa software încă din 2021.

Potrivit unor documente, filiala din Moscova a companiei franceze funcționa sub o licență care ar permite serviciului de securitate FSB al Rusiei să-i acceseze activitatea. În același timp, conform surselor publicației, angajații din Moscova au fost implicați direct în achiziționarea de software.

Parchetul European caută acum detalii suplimentare și implicarea filialei din Moscova în noul sistem de control la frontieră al UE. În timp ce ancheta este în desfășurare, procuratura a declarat că nu va face niciun comentariu în această privință, așa că nu se știe încă ce se va mai dezvălui, odată ce ancheta va fi finalizată.

Nou sistem de intrare/ieșire în Uniunea Europeană

Uniunea Europeană schimbă regulile de trecere a frontierei. Acum, în loc de ștampile în pașaport, vor exista o scanare facială și amprente. Astfel, din 10 noiembrie, la granița cu UE urma să fie lansat un nou sistem informatic de control la frontieră – Entry/Exit Scheme (EES) -.

Cu toate acestea, Uniunea Europeană a amânat introducerea noului sistem de control biometric, din cauza nepregătirii unor țări… Și al complicațiilor legate de accesul FSB la date.