Părinții au scos din buzunar zeci de milioane de euro pentru meditații. Ce sume au declarat profesorii la ANAF

Publicat: 09 oct. 2024, 08:16, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Părinții au scos din buzunar zeci de milioane de euro pentru meditații. Ce sume au declarat profesorii la ANAF
Părinții au scos din buzunar zeci de milioane de euro pentru meditații. Ce sume au declarat profesorii la ANAF

În România, fenomenul meditațiilor private a devenit un element central în sistemul de învățământ, iar cifrele recente oferă o imagine amplă asupra dimensiunilor acestuia. În anul școlar precedent, cadrele didactice au declarat la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) venituri din meditații în valoare de aproximativ 33,8 milioane de euro.

Profesorii fac averi din meditații

Cu toate acestea, datele raportate oficial par a fi doar o parte din realitate, părinții și experții considerând că sumele reale sunt mult mai mari, deoarece un număr semnificativ de profesori nu își declară toate veniturile obținute din meditații.

În Capitală și județul Sibiu, două regiuni unde activitatea de meditații este intensă, profesorii au înregistrat cele mai mari câștiguri. În mod oficial, aceștia au câștigat cel mai mult din meditații, urmate de județele Cluj și Timiș.

Anul trecut, suma totală declarată la nivel național a atins 169 de milioane de lei, echivalentul a aproape 34 de milioane de euro. Totuși, acest număr reprezintă doar o mică parte din totalul profesorilor din România, doar 5% dintre aceștia – adică aproximativ 12.000 de persoane – raportându-și veniturile la ANAF.

Părinții, care sunt principalii finanțatori ai acestei industrii neoficiale, susțin că majoritatea profesorilor preferă să evite declarațiile fiscale, optând să primească banii direct, fără a-i înregistra. Cu un număr total de 240.000 de cadre didactice la nivel național, procentul celor care își declară veniturile este extrem de scăzut. Această discrepanță între sumele declarate și cele reale sugerează că veniturile reale din meditații ar putea fi de câteva ori mai mari.

Meditațiile au devenit o practică răspândită, în special în orașele mari. În București, profesorii au declarat venituri totale de peste 40,7 milioane de lei (echivalentul a peste 8 milioane de euro), în timp ce în județul Sibiu, unde Klaus Iohannis a predat înainte de a deveni președinte, profesorii au obținut 15,6 milioane de lei. Următoarele județe în topul câștigurilor sunt Cluj, cu 14,5 milioane de lei, și Timiș, cu 7,4 milioane de lei, conform Adevărul.

Din acest an, profesorii trebuie să completeze declarații de interese, în care să precizeze dacă oferă meditații. De asemenea, a fost introdusă o restricție importantă: cadrele didactice nu au voie să ofere meditații contra cost elevilor cărora le predau la clasă.

În ceea ce privește tarifele practicate pentru o sesiune de meditații, acestea variază considerabil. În funcție de subiect, oraș și experiența profesorului, costurile pot începe de la 60 de lei și pot ajunge până la 200 de lei pe ședință.

Astfel, meditațiile nu doar că reprezintă o sursă de venit semnificativă pentru profesori, dar și o povară financiară pentru mulți părinți, care se simt adesea obligați să investească în educația suplimentară a copiilor lor pentru a le asigura succesul în examene.

Deși doar 12.000 de profesori și-au declarat oficial veniturile din meditații, adevăratul număr al celor care oferă aceste servicii este cu mult mai mare. Părinții și experții din educație sunt de acord că majoritatea profesorilor preferă să evite fiscalizarea completă a acestor venituri, considerând procedurile administrative complicate sau nefavorabile.