Parisul are, cică, vreo 4 milioane de șobolani. Și un consilier de la primărie spune că lumea trebuie să-i cunoască mai bine pe șobolani…
Se pare, dacă dăm curs articolului apărut zilele acestea în Le Figaro, că nici Parisul, Orașul Luminii, deh, nu mai e ce-a fost. Este, ca și Bucureștiul, ca și alte orașe mari de la noi, unde curățenia e mai mult decât precară, invadat de șobolani.
Care nu mai stau în subsoluri și nu mai sunt animale de noapte, ci ies, în plină zi, în parcuri, pe străzi, în curtea școlilor și grădinițelor, lângă localuri și restaurante. Adică, peste tot unde pot să existe surse de hrană.
Numărul lor, estimat, desigur, ar fi de 4 milioane! Interesantă, pe acest fond, este declarația unui oficial din primărie, consilierul municipal al grupului ecologist Changer Paris, Douchka Markovic, care afirmă că oamenii și administrația din primărie trebuie „să-i cunoască mai bine”. Pe șobolani, desigur.
Responsabilă cu protecția animalelelor, respectiva doamnă, conform sursei citate, preferă cuvântul „surmulot” (șobolan norvegian) „conotat mai puțin negativ” și, cum am zis, vrea să învețe „să-i cunoască mai bine”.
„Da, prezența șobolanilor poate fi o problemă atunci când aceștia sunt în casele noastre și în pivnițe .Nimeni nu poate nega acest fapt, sunt șobolani în Paris, pe care prefer să îi numesc „sur-muloți” cu conotații mai puțin negative. Șobolanii norvegieni vor fi mereu prezenți la Paris, orice am face. (…) Trebuie să schimbăm paradigma, trebuie să ne întrebăm despre noi metode eficiente și neletale, trebuie să ne întrebăm despre șobolanii de Norvegia și modul lor de viață, să-i cunoaștem mai bine pentru a găsi metode eficiente și etice”, spune consilierul primăriei, subliniind, totodată, „rolul important pe care îl joacă zilnic șobolanii norvegieni în canalizare”.
Din spusele sale, mai amintim: „locurile foarte vizitate de șobolanii norvegieni să fie curățate la sfârşitul zilei. Ca să fie mai puțin încurajați să vină acolo noaptea pentru a se hrăni”.
Consilierul primăriei vorbește de împrietenirea oamenilor cu șobolanii, dar nu pomenește nimic despre riscul de a transmite boli la oameni și animale domestice, precum leptospiroza.