Pariul cu porcul al ministrului Agriculturii Florin Barbu
Pentru ca fermierii români să fie competitivi trebuie ca purceii să provină din România și nu din import, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la podcastul Dialogurile Puterii. El mai spune că pariul lui cu agricultura este salvarea sectorului suin, în cădere liberă din cauza pestei porcine africane.
„Avem un proiect foarte ambițios pentru realizarea de ferme de reproducție, practic 56.000 de locuri de cazare în reproducție. Asta înseamnă că în următorii doi ani, după finalizarea acestor proiecte, România va mai produce încă 1,8 milioane de purcei. Am spus o și o spun în continuare și sunt convins că îmi asum acest lucru. Pariul meu cu Ministerul Agriculturii este de a salva acest sector. Sectorul suin, pe românește, sectorul porcului din România. Pentru că în ultimii ani politica care s-a făcut la Ministerul Agriculturii, din punctul meu de vedere, a fost o politică greșită pentru a salva un sector”, a afirmat Barbu la podcastul Dialogurile Puterii.
Ministrul declară că România trebuie să-și producă în fermele de reproducție nouă milioane de purcei, care să fie trecuți apoi în fermele de îngrășare.
„Gradul de autosuficiență al României privind carnea de porc este undeva la 9 milioane de porci, exceptând partea de gospodăria populației, unde și în sistemul național acum sunt declarați undeva între 2,8 și 3 milioane de porci”, a menționat ministrul Agriculturii.
Cum pot să devină competitivi crescătorii de porci
Florin Barbu afirmă că este necesară o politică foarte clară privind realizarea fermelor de reproducție.
„În continuare vrem să lansăm 100.000 de locuri de cazare, de reproducție, pentru că vă spun un lucru, pentru ca fermierii români să fie competitivi, ei trebuie să producă acest purcel în România. De ce? Pentru că un purcel care vine din import are un preț undeva la 120 de euro. Aceasta înseamnă că dacă România importă cinci milioane de purcei ca să îi bage în fermele de îngrășare, pentru a avea gradul de autosuficiență de care are țara noastră are nevoie, înseamnă practic că fermierii români fac să plece în afară din România aproape 60 de euro pe purcel. La 5 milioane înseamnă 300 de milioane de euro, bani care ar trebui să rămână în fermele din România, să se dezvolte și în continuare să dezvolte acest sector. Pentru că diferența dintre un porc care vine din import, care costă 120 de euro și unul produs în România este de 60 de euro”, afirmă oficialul de la Agricultură.
Interviul integral cu ministrul Agriculturii la podcastul Dialogurile Puterii îl puteți urmări pe Youtube aici.