PARLAMENT: Klaus Iohannis nu va fi suspendat din funcția de președinte

Publicat: 02 feb. 2025, 08:36, de Evelin Ceciu, în POLITICĂ , ? cititori
PARLAMENT: Klaus Iohannis nu va fi suspendat din funcția de președinte
Președintele Klaus Iohannis. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Birourile permanente reunite (BPR) ale Camerei Deputaților și Senatului au respins, sâmbătă, propunerea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis.

Membrii BPR au considerat că propunerea de suspendare a președintelui nu a respectat procedura de depunere, conform Agerpres. Regulamentul comun al Camerei Deputaților și Senatului prevede că aceasta trebuia făcută concomitent la Birourile Permanente ale Camerelor Parlamentului.

Pe 16 ianuarie, Partidul Oamenilor Tineri a anunțat că 161 de parlamentari POT, AUR și SOS au semnat pentru suspendare. Semnăturile pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis au fost depuse la președintele Camerei Deputaților.

Anamaria Gavrilă, președinta POT, a declarat că a inițiat acest demers pentru că România „trebuie să-și păstreze parcursul democratic”.

Am înregistrat inițiativa de suspendare a lui Klaus Iohannis. Este o inițiativă POT la care s-au alăturat și parlamentari ai partidului AUR, și parlamentarii partidului SOS. Sunt în total 161 de semnături. Minim erau necesare 155 pentru a declanșa această procedură de suspendare. Am vrut să vedeți că nu stăm degeaba. Ne mișcăm, încercăm, împreună cu AUR, să obținem și o dezbatere în sesiune extraordinară de urgență a acestei inițiative.” (Anamaria Gavrilă)

Klaus Iohannis putea fi suspendat din funcție în cazul săvârșirii unor fapte grave, prin care încalcă prevederile Constituției

Potrivit Constituției, în cazul săvârșirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției, președintele României poate fi suspendat din funcție de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună, cu votul majorității deputaților și senatorilor, respectiv 234, după consultarea Curții Constituționale. Președintele poate da Parlamentului explicații cu privire la faptele ce i se impută.

Propunerea de suspendare din funcție poate fi inițiată de cel puțin o treime din numărul deputaților și senatorilor, respectiv de 155 de parlamentari.