Parlament: referendumul poate fi organizat odată cu alegerile generale şi în aceleaşi secţii de votare; ce reguli trebuie să respecte alegătorii

Publicat: 29 oct. 2024, 13:11, de Vera Popa, în POLITICĂ , ? cititori
Parlament: referendumul poate fi organizat odată cu alegerile generale şi în aceleaşi secţii de votare; ce reguli trebuie să respecte alegătorii
Imagine din plenul Parlamentului României

Plenul Camerei Deputaţilor – for decizional – a votat, marţi, proiectul de lege de modificare a OUG nr.29/2019 care permite alegătorilor să voteze, în această toamnă, la aceleaşi secţii de votare şi pentru referendum.

A fost astfel reluat un proiect al PNL adoptat de Senat în 2019 şi care stătea în sertarele Camerei Deputaţilor, acesta fiind transformat într-o propunere legislativă sub forma unui amendament, după ce primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că vrea referendum odată cu alegerile parlamentare şi prezidenţiale.

În situaţia în care referendumul naţional sau local are loc la aceeaşi dată cu alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru Preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei  publice  locale, după  caz, alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea «VOTAT», pe buletine de vot separate, prezenţa la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin, prevede proiectul.

Deputaţii au adoptat o serie de amendamente care, după promulgarea legii, devin reguli pentru alegători:

*Potrivit proiectului, organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional sau local, atribuţiile care revin autorităţilor publice, precum şi procedura de votare se realizează cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor legale privind alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru Preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz.

*Operaţiunile necesare organizării şi desfăşurării referendumului naţional sau local sunt îndeplinite de organismele electorale constituite pentru alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru Preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz.

*Actul normativ mai prevede că hârtia necesară pentru tipărirea buletinelor de vot şi tipărirea buletinelor de vot pentru referendumul naţional sau local se asigură potrivit prevederilor legale aplicabile alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerilor pentru Preşedintele României, alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz.

*Observatorii şi reprezentanţii mass-media acreditaţi să observe desfăşurarea votării la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru Preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz, au dreptul să observe şi operaţiunile specifice referendumului naţional sau local.

*Guvernul stabileşte prin hotărâre măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional sau local, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor legale aplicabile alegerilor care se organizează la aceeaşi dată cu referendumul naţional sau local, stipulează proiectul.

Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a recunoscut că proiectul este scos de la sertar, „pentru că aşa vor bucureştenii”.

„Am solicitat dezbaterea acestei ordonanţe de urgenţă, care reglementează sau a reglementat modul de desfăşurare al referendumului  din 2019, pentru a stabili o procedură care să permită desfăşurarea referendumului local iniţiat de primarul general al Capitalei, modificare  pe care noi o considerăm necesară pentru a permite desfăşurarea unui referendum local în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale sau cu alegerile parlamentare. (…) Acest referendum este necesar, se vede din sondajele de opinie că cetăţenii municipiului Bucureşti doresc desfăşurarea referendumului local în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale”, a spus Andronache.

Parlamentarii UDMR s-au abţinut, cei ai AUR au votat „împotrivă”

Parlamentarii UDMR s-au abţinut, pentru că nu sunt de acord cu organizarea simultană a referendumului şi alegerilor generale.

„Considerăm că, dacă avem de-a face cu orice subiect important în viaţa unei comunităţi locale este important ca cetăţenii să-şi exprime părerea în cadrul unui referendum, atât în Bucureşti, cât şi în ţară. În schimb nu susţinem organizarea unui referendum concomitent cu alegerile prezidenţiale şi parlamentare. Considerăm că în cadrul alegerilor parlamentare şi prezidenţiale avem de-a face cu un vot politic care trebuie lăsat liber, fără alte interferenţe, motiv pentru care UDMR se va abţine”, a precizat deputatul UDMR Milos Zoltan.

Deputatul AUR Dan Tanasă susţine că Nicuşor Dan a iniţiat consultarea bucureştenilor fără să aibă o bază legală în acest sens, iar parlamentarii modifică acum o lege de aprobare a unei ordonanţe de cum cinci ani, ca să încerce să-i pună la dispoziţie lui Nicuşor Dan un cadru legal.

„Propunerea lui Nicuşor Dan este complet în afara legii. Campania electorală pentru alegerile prezidențiale a început deja și, în totală bătaie de joc, modificăm legislația electorală în timpul campanii electorale. Astea sunt demersuri specifice Coreei de Nord, Rusiei și altor sisteme totalitare de a schimba în timpul jocului, în timpul campanii electorale, de a modifica legislația electorală. Așa ceva nu este posibil în nici o țară care se pretinde democratic”, a declarat Tanasă.