16:39, 26.12.2024 • POLITICĂ
Parlament/Zi specială dedicată luptei antidrog; Deputat USR: Vrem măsuri, nu zile simbolice
Camera Deputaților a votat, în calitate de cameră decizională, un proiect prin care 31 mai devine Ziua naţională a conştientizării riscurilor asociate consumului de droguri.
Deputații USR s-au abținut de la vot, acuzând că este nevoie de măsuri concrete, nu de o zi simbolică.
12:05, 24.12.2024 • ACTUALITATE
„Unul din 10 tineri și un sfert dintre elevii de liceu au consumat cel puţin o dată droguri. Acestea sunt doar cifrele care sunt prezentate în spaţiul public de autorităţi şi reprezentanţii media. Astea sunt nişte realităţi triste. Şi aşa arată zeci de ani de politici publice proaste în domeniul antidrog. Așa arată impotenţa statului român în lupta cu marii traficanţi de droguri. Și aşa arată instituţii din domeniul tineretului care sunt căpuşate de tot felul de şmecheri politici. Domeniul Tineretului este mutat de la un minister la altul, iar în acest moment nici actuala coaliţie, viitoare a coaliţiei de guvernare, nu are claritate cu ce se va întâmpla cu acest domeniu„, a acuzat deputatul USR Brian Cristian.
Măsuri antidrog, nu zi simbolică
„Tinerii sunt trataţi ca nişte infractori, iar marii traficanţi scapă nepedepsiţi. Sunt necesare măsuri antidrog, nu o zi simbolică. M-aş fi aşteptat ca iniţiatorii să vină cu măsuri adevărate, măsuri bune pentru tineri, măsuri antidrog. Dar avem parte doar de o zi simbolică, lucru pe care o instituţie precum Parlamentul României l-a făcut de la începutul legislaturii„, a afirmat deputatul. El a amintit că inițiatorii sunt doi foşti miniştri – ministru al educaţiei şi ministrul cercetării şi digitalizării,
Legea adoptată de Camera Deputaților pleacă acum la promulgare.
După ce va fi publicată în Monitorul Oficial, în ziua de 31 mai se pot organiza sau sprijini logistic şi material unele manifestări culturale, sociale, medicale şi educaţionale. Manifestările pot fi organizate de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale. Autoritățile respective trebuie să aibă atribuţii în domeniul sănătăţii, educaţiei, asistenţei sociale şi culturii. Scopul este acela de a conștientiza riscurile asociate consumului de substanţe interzise.